Portal 072info

“Mama Merkel”: Kako je kći pastora postala lider slobodnog svijeta?

Kći pastora koja je odrasla iza Željezne zavjese, Angela Merkel postala je “kancelarka Europe” i traje duže od cijelog naraštaja svjetskih čelnika. Suprotno od svojih nekadašnjih partnera, Georgea W. Busha, Tonyja Blaira, Jacquesa Chiraca i Silvija Berlusconija, Merkel je i dalje na vlasti i pokušat će tamo i ostati još četiri godine.

Tokom vladavine preuzela je glavnu ulogu u europskoj dužničkoj i migrantskoj krizi, suprotstavila se Rusiji u ukrajinskoj krizi i sada, nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika, mnogi je vide kao bakljonošu zapadne liberalne demokracije, ocjenjuje agencija France Presse.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S doktoratom iz kvantne hemije, 62 godine stara Angela Merkel mnogo je poznatija po metodičkom i pragmatskom pristupu rješavanju problema, nego po govorničkim floskulama i dalekosežnim političkim vizijama.

Cijepljena od taštine i vješta u izbjegavanju zamki dugog boravka na vlasti, živi u stanu u Berlinu sa svojim sramežljivim suprugom Joachimom Sauerom, također naučnikom, kupuje u lokalnoj prodavnici i provodi praznike šećući Alpama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nijemci to izgleda vole pa su “mutti”, kako je zovu, već triput izabrali da vodi zemlju.

Mama Merkel

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njezin ugled kao čelnice koja je sigurna u ono što radi uzdrman je prošle godine kada je otvorila njemačke granice stotinama hiljada migranata i izbjeglica iz svjetskih kriznih žarišta.

Bio je to najveći rizik u njezinoj političkoj karijeri kojim je osvojila  srca zahvalnih tražitelja azila koji su joj klicali kao “mami Merkel”. Ali istovremeno je potaknuo i val populizma i porast zločina iz mržnje te razljutio njezine europske saveznike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pošto se ove godine broj pristiglih migranata znatno smanjio, njezin se rejting u domovini u međuvremenu oporavio i opet iznosi oko 60 posto.

U kampanju za izbore 2017. zato ulazi kao najjači kandidat, bez ozbiljnog suparnika na vidiku i u oporbi i u vlastitoj stranci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iza Zida

Merkel je rođena kao Angela Dorothea Kasner 1954. u lučkom gradu Hamburgu, ali svega nekoliko sedmica kasnije njezina se obitelj preselila u mali gradić na komunističkom njemačkom istoku, u vrijeme kada je većina obitelji išla u suprotnom smjeru. Sedam godina poslije istočna Njemačka opasala se zidom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njezini biografi kažu da ju je život u policijskoj državi naučio da svoje prave misli skriva iza pokeraškog lica.

Kao i većina učenika i Merkel se pridružila državnoj socijalističkoj mladeži, ali je odbila suradnju s tajnom policijom Stasi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najbolja studentica u svojoj klasi, briljirala je u matematici i ruskom, što će joj kasnije mnogo pomoći u održavanju komunikacije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je službovao kao časnik KGB-a u Dresdenu u vrijeme pada Berlinskog zida.

U to je vrijeme 35-godišnja Merkel radila u berlinskom laboratoriju, ali se brzo pridružila skupini nazvanoj Demokratsko buđenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Skupina se spojila s demokršćanima tadašnjeg kancelara Helmuta Kohla koji je Merkel uzeo pod svoje i blagonaklono je zvao “svojom curom”.

Njezin mentor nije bio jedini političar koji je podcijenio Angelu Merkel i zato platio cijenu. Kada se Kohl upleo u skandal s financiranjem kampanje 1999. godine, Merkel je otvoreno pozvala stranku da ga se riješi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Taj hrabar potez potaknuo je njezin meteorski uspon koji je 2005. rezultirao pobjedom na izborima i ulaskom u “saveznu kancelariju”. Bila je prva žena na toj dužnosti i najmlađa od svih predsjednika vlada u historiji.

Čelnica slobodnog svijeta

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U stranci kojom dominiraju muškarci s juga, mahom katolici, žena s komunističkog istoka s dva braka iza sebe i bez djece, bila je i ostala autsajder.

Kao stranačka čelnica pomaknula je CDU prema centru provedbom socijalne politike, ukidanjem obaveznog vojnog roka i odustajanjem od nuklearne energije.

Tokom dužničke krize Merkel je propovijedala fiskalnu disciplinu i stroge mjere štednje. U južnoj Europi su je zbog toga otvoreno mrzili i katkad karikaturalno prikazivali u nacističkoj odori.

Ta se slika promijenila s izbijanjem migrantske krize, kada ju je Der Spiegel nazvao “Majkom Angelom” i obukao joj habit časne sestre.

U svijetu zatečenom rezultatom američkih predsjedničkih izbora, mnogi hrabru njemačku političku veteranku vide svjetionikom nade, drži AFP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Profesor na Oxfordu Timothy Ash nedavno je u Guardianu napisao da je Trumpovom pobjedom “Merkel postala vođa slobodnog svijeta”.

zadovoljna.hr
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME