Mama pozvala roditelje na oprez nakon što joj je kćerka zbog opasnog trenda hitno operisana

Screenshot 2 112

Kao roditelji, s pravom se brinemo o svim opasnostima s kojima se naša djeca mogu suočiti na društvenim mrežama. Ali ne radi se samo o potencijalnom nasilju ili posljedicama koje može imati na mentalno zdravlje ili pak o opasnosti da će djeca javno podijeliti previše informacija (ili neprikladnog sadržaja). Moramo također imati na umu sve opasne trendove i izazove koji kruže društvenim mrežama.

Nedavno je zbog jednog takvog trenda tinejdžerica završila u bolnici gdje je hitno operisana. Zato je njena mama, Faye Elizabeth, odlučila upozoriti druge roditelje na ovaj TikTok trend, koji uključuje upotrebu magnetnih kuglica na koži kako bi se stvorio izgled piercinga, prenosi index.hr.

Njena kćerka je odlučila isprobati taj trend na jeziku te je navodno postavila magnetne kuglice s obje strane jezika. Nešto kasnije se počela žaliti na bolove u stomaku te je počela povraćati.

“Bolovi su se pogoršali pa sam je odvela u bolnicu Whiston. Isprva su mislili da joj je to slijepo crijevo”, rekla je Elizabeth za Liverpool Echo: “Nakon što su to isključili, pomislili su da bi mogla biti riječ o gastroenteritisu, sve dok ona nije počela povraćati crne stvari. Snimili su je i pronašli 10 kuglica.”

Prema izvještaju, Elizabethina 13-godišnja kćerka progutala je magnetne kuglice koje su se na kraju smjestile u njeno slijepo crijevo.

“Morali su joj odrezati dio crijeva i ponovno ga spojiti. Jedna kuglica joj je zapela u slijepom crijevu pa su to morali ukloniti”, rekla je Elizabeth za Liverpool Echo.

Ukupno su ljekari navodno uklonili 15 magnetnih kuglica iz njezinih unutarnjih organa.

“Očito je gledala TikTok video i isprobala trend koji sva djeca trenutno rade. Zapravo ga nisam vidjela, ali pričala mi je o tome i vidjela je da to radi puno druge djece njene dobi”, objasnila je mama: “Jednu kuglicu stave na vrh jezika, a jednu ispod i čini se kao da im je jezik probušen.”

Budući da je riječ o malim magnetima, lako ih je progutati. Američka pedijatrijska akademija (AAP) upozorava da magneti mogu prouzrokovati ozbiljne ozljede ili smrt. Simptomi gutanja magneta uključuju temperaturu, povraćanje i bolove u stomaku.