AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Vijesti

U vrijeme temeljitih promjena u bh. nogometu, sada već bivši čelnik Nogometnog kluba Dinamo – Zdravko Mamić zvanično je napustio sve funkcije u najboljem regionalnom sportskom klubu i nazvavši BiH svojom prvom domovinom poručio da je spreman odslužiti kaznu u našoj državi.
Nakon što je napustio Hrvatsku, Mamić je u više navrata koristio svoj ugled i renome kako bi indirektno ili u savjetodavnoj funkciji učestvovao u radu ili odlukama pojedinih bh. klubova i njihovih čelnika, a nakon svega, postavlja se pitanje da li iza zavjese velikih promjena u bh. nogometu postoje procesi na koje ovaj hrvatski osuđenik utječe ili to želi raditi.
Bivši prvi čovjek Dinama
Zdravko Mamić: Ako ću služiti zatvorsku kaznu, to će biti u mojoj prvoj domovini – BiH

Sredinom 2018. godine, na početku njegovog boravka u našoj državi, Mamić je za Klix.ba rekao da se u BiH ne planira uključiti aktivno.

“Ne planiram se ovdje negdje uključiti aktivno u nogomet, ali da ću ići na utakmice Premijer lige, u to budite sigurni. Vidjet ćete me na utakmicama diljem BiH, a od toga će imati koristi sigurno i nogometaši, a nadam se i Dinamo. ‘Prečešljat’ ću ovaj bazen jako dobro. Mi smo stalno grabili bazen iz BiH. Sada smo doveli Luku Menala, ranije Amera Gojaka, Armina Hodžića… Ako bude dobrih igrača, sigurno ću ih najprije u Dinamo preporučiti”, poručio je tada Mamić.

Ipak, Dinamo od tada nije dobio nijednog igrača za prvi tim iz naše države, ako ćemo konrektno pričati o prvobitnom “planu” Mamića, ali je ovaj sada već osuđenih Hrvat boraveći u našoj državi pasivno učestvovao u radu pojedinih hercegovačkih klubova – Širokog Brijega i GOŠK-a, no priče su završile samo na “prijateljskom pomaganju”.

“Prijateljsko pomaganje”, ako ćemo analizirati kako bi to u praksi izgledalo, moglo bi biti i pozivanje golmana ukrajinske Zorje Nikole Vasilja u redove nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i to već na prvom spisku, simptomatično, također prijatelja i bivšeg saradnika, a od nedavno i novog selektora Zmajeva Ivayla Peteva.
Životna ispovijest
Zdravko Mamić o stvaranju Dinama: Od prodaje sjedalica do megatransfera i posljednje presude
Petev je, objašnjavajući svoju odluku o pozivanju ovog golmana, odnosno o nepozivanju nekada prvog golmana reprezentacije Asmira Begovića besmisleno govorio o “pritisku” i “težini utakmica” te je, neshvativši da nije dao objašnjenje, pokušao izbjeći tu temu.

Bilo bi nefer i neumjesno tvrditi da Nikola zbog svojih golmanskih sposobnosti nije zaslužio poziv u nacionalni tim, posebno jer je golman trećeplasirane ekipe u Ukrajini za koju od nedavno brani kao prvi golman, no tema u ovom kontekstu nije “da li”, već “kako”.

Zbog čega je ova tema zanimljiva, a u kontekstu eventualnog utjecaja Zdravka Mamića u bh. nogometu? Porodica Vasilj je vlasnik hotela Regina u kojem Mamić boravio na početku bijega u BiH.
Vladimir Vasilj, nekadašnji golman Dinama i reprezentativac Hrvatske, u društvu s Mamićem. (Foto: R.

Uz sve to, bespotrebno bi bilo i govoriti o dobrom odnosu Mamića i novog selektora Peteva s kojim je ranije sarađivao u Dinamu i koji je od početka pa do krajnjeg imenovanja bio faktički pa jedini kandidat za klupu Zmajeva.

Podsjećamo, danas je i zvanično završio osmogodišnji mandat Elvedina Begića na čelu Nogometnog saveza BiH, a novi predsjednik krovne kuće bh. nogometa je Vico Zeljković. Još jednom, simptomatično, ali ovaj put definitivno slučajno, sve se desilo istog dana kada je optužnica protiv Mamića za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama i zvanično potvrđena.

Neki novi teren ili bazen, ali ovaj put u potpunosti bez odgovornosti i duboko skriven iza “prijateljskih usluga”. Možda je sve slučajno, a možda tek počinje u državi za koju je danas rekao kako više nije njegova druga, već prva domovina.

“Nalazimo se u mojoj prvoj domovini Bosni i Hercegovini. Dosad sam govorio da mi je druga domovina jer je to logično, rođen sam u Hrvatskoj u Bjelovaru, cijeli život sam proveo u Zagrebu, a moji roditelji su porijeklom iz BiH, ali danas s punom odgovornošću i sviješću kažem da je BiH moja prva domovina”, rekao je Mamić.