Mandate dobili kardiolog, ginekolog, fudbalski trener, orijentalista…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Od ukupno dodijeljena 42 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prema utvrđenim rezultatima izbora u BiH, sedam je dodijeljeno damama, a čak 35 mandata osvojili su muškarci.

No, ovo nije konačna struktura ovog doma, jer će se tek nakon potvrđivanja izbornih rezultata i kada mandati budu ponuđeni onima kojima su dodijeljeni, znati hoće li ih svi i prihvatiti.

Hoće li se i ko odreći mandata

Prije svega, treba se i uvjeriti u to hoće li poslaničke mandate odbiti aktuelni čelni ljudi Zenice, Kaknja i Doboja, Fuad Kasumović, Nermin Mandra i Obren Petrović, jer zakon ne dozvoljava da obavljaju istovremeno dvije funkcije.

Ukoliko odbiju mandate poslanika, onda će umjesto Kasumovića u parlamentarnu klupu sjesti Aida Baručija, umjesto Mandre taj mandat bi mogao dobiti Nezir Pivić, a umjesto Petrovića Nenad Lalić. Svi su oni trenutno na „rezervnoj klupi“, odnosno sljedeći na listi Nezavisnog bloka, SDA i SDS-a.

Kako se spekulira, budući klub poslanika SDA mogao bi pretrpjeti još neke izmjene jer je, navodno, Denis Zvizdić zainteresiran za neku od funkcija u izvršnoj vlasti, te će se, ukoliko dobije čvrsta obećanja da će do toga doći, i ukoliko iko bude htio sa SDA u koaliciju i na državnom nivou, i on, navodno, odreći poslaničkog mandata.

Također, postoji mogućnost da Halid Genjac ne prihvati mandat poslanika, jer bi, prema tvrdnjama naših izvora, on ponovo mogao biti predložen za delegata u Domu naroda, tako da bi u odnosu na trenutno objavljena imena klub SDA mogao u konačnici pretrpjeti najveće izmjene.

Ovaj saziv Predstavničkog doma BiH po obrazovnoj strukturi i zanimanjima poslanika u narednom četverogodišnjem mandatu zanimljiv je po tome što je među njima čak 10 inžinjera, što do sada i nije bilo uobičajeno.

Tako su na Mašinskom fakultetu diplome stekli Saša Magazinović (SDP), Edin Mušić (SDA), Šemsudin Mehmedović (SDA), Nermin Mandra (SDA) i Vojin Mitrović (SNSD). Predrag Kožul je građevinski inžinjer, Mijo Matanović inžinjer drvne tehnologije, dok je Enver Bijedić (SDP) završio Rudarsko-mašinski fakultet, a Mirsad Kukić Rudarsko-geološki fakultet. Jasmin Emrić je inžinjer geodezije.

Historičar, matematičar, menadžer…

Deset je i pravnika, a to su Borjana Krišto (HDZ BiH), Damir Arnaut (SBB), Alma Čolo (SDA), Bariša Čolak (HDZ BiH), Nermin Nikšić (SDP), Zlatan Begić (DF), Predrag Kojović (NS), Mirjana Marinković–Lepić (NS), Nenad Nešić (DNS) i Mirko Šarović (SDS).

Po brojnosti zanimanja poslanika slijede ekonomisti kojih je šest – Edita Đapo (SBB), Branislav Borenović (PDP), Mira Pekić (PDP), Fuad Kasumović (NB), Šemsudin Dedić (SDA) i Dženan Đonlagić (DF).

Među budućim poslanicima je pet ljekara i to Nada Mladina (SDP), pedijatrica, Nenad Stevandić, otorinolaringolog, Dragan Bogdanić (SNSD), kardiolog, Halid Genjac (SDA), ginekolog, Snježana Novaković-Bursać (SNSD), specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Adil Osmanović (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD) završili su Filozofski, Odsjek orijentalistika završio je i Safet Softić (SDA). Denis Zvizdić (SDA) završio je Arhitektonski, a Zukan Helez (SDP) Prirodno-matematički fakultet.

Nikola Lovrinović (HDZBiH) je profesor povijesti. Vlatko Glavaš (DF) je bivši nogometni reprezentativac BiH i trener, a Staša Košarac (SNSD) ima diplomu Fakulteta za menadžment.

Šta je završio bivši direktor „Šuma RS“

Obren Petrović (SDS) završio je Fakultet političkih nauka, a Dragan Mektić studij unutrašnjih poslova. Jakov Galić (SP) je bivši direktor šumskog preduzeća u RS, navodno je i vlasnik jednog hotela u Zvorniku, ali su podaci o njegovoj stručnoj spremi i zanimanju nedostupni. Svojevremeno ih, kako su pisali mediji, nisu vidjeli ni članovi Upravnog odbora kada su ga imenovali na poziciju direktora „Šuma RS“.

Inače, sve do okončanja brojanja glasačkih listića iz inozemstva, bio je neizvjestan ulazak u Predstavnički dom Nenada Nešića, koji je u posljednjoj preraspodjeli bez direktnog mandata ostavio Lazara Prodanovića (SNSD), koji je već „jednom nogom“ bio u Parlamentu.

Nešićevi glasovi bez mandata su ostavili i Dragutina Rodića (DNS), jer je njegovim osvajanjem direktnog mandata DNS ostao bez kompenzacionog koji je pripadao Rodiću.

Nada Mladina predsjedava prvom sjednicom

Prema sadašnjoj strukturi Predstavničkog doma, najstarija zastupnica je Nada Mladina iz SDP-a, koja ima 71 godinu. Ukoliko u međuvremenu mandat ne dobije neko stariji, Mladina će predsjedavati prvom sjednicom tog doma u novom sazivu, jer Poslovnik propisuje da najstariji poslanik predsjedava sjednicom dok se ne izabere novi predsjedavajući.

Inače, prvu sjednicu Doma saziva Kolegij iz prethodnog saziva. Nakon Mladine, drugi najstariji poslanik je Nebojša Radmanović, koji ima 69 godina.

Mladina: Najstarija zastupnica

 Bogdanić među najbogatijima 

Dragan Bogdanić, aktuelni ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, sudeći prema imovinskom kartonu koji je dostavio ranije CIK-u, jedan je od najbogatijih budućih poslanika. Ministar ima poslovni prostor i zemljište u Tesliću, kao i stan u Beogradu, dok je njegova supruga vlasnica stana i garaže u Tesliću.

Poslovni prostor vrijedi 300.000, a stan u Tesliću 60.000 maraka. Posjeduje i akcije Centra „Banja Vrućica“ u vrijednosti od 350.000 maraka.

 

Bogdanić: Vrijedne nekretnine i dionice

Ljekar, zamjenik direktora i predsjednik stranke koju ne predstavlja

Specifičnost budućeg saziva Predstavničkog doma BiH je i u tome što u njega ulazi jedan poslanik koji se na proteklim izborima pojavio kao kandidat stranke čiji nije bio član, a uz to je još bio predsjednik sasvim druge stranke.

Riječ je o Nenadu Stevandiću, potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske. On će, naime, biti poslanik SNSD-a, a osnivač je i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska.

Stevandić je ljekar u Kliničkom centru u Banjoj Luci, gdje je također i zamjenik direktora.

Stevandić: Predsjednik jedne, kandidat druge stranke

Stevandić: Predsjednik jedne, kandidat druge stranke

Avaz.ba