Manfred Veber: Pozvao sam političare u BiH – ne napuštajte stol dok ne postignete sporazum, imat ćete zatvorena vrata prema EU

sas
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Delegacija Evropske pučke stranke protekle sedmice je u Sarajevu održala niz važnih susreta šaljući jasne poruke o potrebi stabiliziranja stanja u zemlji te važnosti postizanja kompromisa oko izmjene Izbornoga zakona. Naglasak ovoga posjeta bila je izborna reforma bez koje BiH nema izgleda dobiti kandidacijski status. Jasno je to poručio u intervjuu za Večernji list BiH predsjednik kluba EPP-a u Europskome parlamentu, ugledni njemački političar Manfred Veber (Weber).

EPP i ja želimo da se ta vrata otvore

– Za nas je država Bosna i Hercegovina, vrlo jasno kazavši, sastavljena od tri narodne komponente. Znamo da su Hrvati najmanji narod. Zato smo tražili od drugih da pokažu posebnu brigu upravo za najmalobrojnije. Za nas je to vrlo normalno. Tamo gdje imate različite narode, tada oni veći, brojniji, moraju pokazati posebnu osjetljivost prema manje brojnom dijelu populacije. Primijetio sam dosta spremnosti da se poštuje ta činjenica kada smo imali razgovore sa svim političarima. Doista moram reći da sam primijetio tu spremnost. Ali, ponovno želim istaknuti kako su tri naroda temelj ove zemlje i prema najmanje brojnima mora postojati poseban tretman – rekao je Veber za Večernji list.

ČITAJ JOŠ:  Ukrajinci oslobodili 54 posto teritorija koje su ruske snage kontrolisale na vrhuncu agresije

Govoreći o odnosima Bošnjaka i Hrvata, odnosno reformi Izbornoga zakona, izjavio je kako gaji određeni optimizam, posebno kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva.

– Europska unija i američki prijatelji su tu kako bi pomogli, ponudili savjet i dali određenu potporu tome procesu. Ali, ponavljam, na domaćim je političarima da odrede kako će se stvari kretati naprijed, kako će živjeti zajedno, kako bi stvorili funkcionalnu državu. Mogu vam reći da bez rješenja izborne reforme, a to onda znači i bez funkcionalne države koja bi se trebala konačno uspostaviti nakon sljedećih izbora, a to onda znači i funkcionalne vlade, svaka vrata prema Europi bit će zatvorena. A EPP i ja želimo da se ta vrata otvore, želimo se boriti za kandidacijski status BiH. To BiH zaslužuje. Kada putujem u BiH, ne idem nikamo u tuđinu. Idem u Europu i buduću članicu EU-a. 

ČITAJ JOŠ:  Crni petak: Amerikanci na internetsku kupovinu potrošili 7,4 milijarde dolara

Mi u EPP-u doista u to vjerujemo. U ovoj grupaciji imam dosta prijatelja, među kojima je i Andrej Plenković. On je prvi koji se snažno bori za kandidacijski status BiH, ali uvjet za to je da riješimo probleme. Zato sam sve s kojima sam razgovarao u Sarajevu doslovno pozvao – ne napuštajte stol dok ne postignete sporazum. U suprotnom, imat će zatvorena vrata prema EU u dugom vremenskom razdoblju – rekao je Veber.

Dejton je temelj s tri naroda

Istaknuo je i kako postoji različit odnos prema ovoj regiji i BiH.

ČITAJ JOŠ:  Porodica djevojčice Džene Gadžun istrajna da istina izađe na vidjelo: Naši prihodi su nedovoljni 

– Ali želim ponoviti kako je za nas Dayton temelj s tri naroda, a većine moraju posebnu pozornost posvetiti onima koji su manje brojni. U ovome slučaju to je zaštita hrvatskih interesa.

Bez izmjena Izbornoga zakona, dodao je, BiH ne može govoriti o kandidacijskome statusu niti o procesu proširenja.

GODISNJICA
MARKETING