Portal 072info

NOVI PAZAR Manifestacija “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je nevladina organizacija koja svojim djelovanjem i radom razvija i jača saradnju sa organizacijama i institucijama iz BiH i regije.

Jedna od takvih aktivnosti kojom se uspostavlja partnerska i prijateljska saradnja jeste sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem. Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Bošnjačko nacionalno vijeće i Asocijacija Mostovi Prijateljstva će zajedno organizovati program pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“, koji će se realizovati od 02. do 03. jula u Novom Pazaru.

Manifestacija koja će biti organizovana u Novom Pazaru će sadržavati nekoliko programa-događaja koji imaju za cilj sjećanje na genocid u Srebrenici.

Prvi program koji će biti organizovan jeste izložba fotografija pod nazivom “Preživjeti je moguće samo sjećajući se“, autora Dade Ruvića fotografa Reutersa. Promocija izložbe fotografija će biti organizovana u pješačkoj zoni u centru Novog Pazara 02. jula sa početkom u 10:00 sati. Izložba će biti otvorena za javnost od 02. do 03. jula.

Autor Dado Ruvić je Zeničanin, koji je godinama rada izgradio poseban i prepoznatljiv stil. Njegov rad je prepoznat od strane New York Times, TIME, LeMonde, Chicago Tribune, Washington Post, Nacional Geographic, Guardian, gdje se često na naslovnicama nalaze fotografije Dade Ruvića. Poseban predmet interesovanja su mu konfliktna, postkonfliktna i dokumentarna fotografija.

Drugi program koji će biti organizovan jeste koncert Omladinskog hora iz Zenice sa poznatom izvedbom “Srebrenički inferno“. Muziku za Srebrenički inferno je napisao poznati kompozitor Đelo Jusić, a tekst Džemaludin Latić. Koncert Omladinskog hora će biti održan 02.07. (subota), sa početkom u 21:30 sati na lokaciji Pješačka zona kod Sebilja u Novom Pazaru.

Grad Zenica i sama država BiH kroz rad i djelovanje Omladinskog hora ima istinsku umjetničku, stvaralačku i muzičku instituciju. Okupljajući u dvije decenije koliko postoji Omladinski hor, preko 2.500 članova, Omladinski hor, od vremena osnivanja do ovih dana, je uspio da edukativno kultiviše i oblikuje muzički ukus, i postane prepoznatljiva muzička institucija u BiH i u regiji.

Treći program koji će biti organizovan u sklopu manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“ jeste promocija knjige „I ja sam iz Srebrenice“ poznatog novinara i voditelja Fikreta Hodžića. Promocija knjige će biti organizovana 03.07. (nedjelja), sa početkom u 13:30 sati u prostorijama Glavnog ureda BNV.

Fikret Hodžić, novinar i voditelj Hayat televizije, preživio je golgotu Srebrenice sa majkom i desetomjesečnim bratom. Napustio je Srebrenicu ali bez svog oca, čije posmrtne ostatke još uvijek nije uspio pronaći.

Javnost u BiH i regiji je veoma zainteresovana za ovom knjigom i to je jedna od najprodavanijih i najčitanijih knjiga u BiH. Ova knjiga govori o svim dešavanjima u Fikretovom životu, ali i o dešavanjima 1992-95 godine u Srebrenici.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je počastvovana što je Bošnjačko nacionalno vijeće kao partnera i suorganizatora manifestacije izabrala našu organizaciju. Nadamo se da je ovo samo početak dugogodišnje plodnosne saradnje između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Mostova Prijateljstva.

Na manifestaciji će biti i prisutna delegacija iz društvenog, političkog i kulturnog života Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, koja će obaviti niz protokolarnih susreta i sastanaka sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji imaju za cilj međusobnu saradnju i jačanje prijateljskih veza.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box