Manikura kod kuće u nekoliko koraka

Lijepo uređeni nokti jednostavno odaju dojam elegancije i urednosti, što je posebno važno kada se nalazimo na radnom mjestu ili važnijim događajima ili samo želimo da naše ruke izgledaju lijepo i uredno. Kako je zavladala pandemija koronavirusa, kozmetički saloni su zatvoreni zbog sigurnosti građana, a pripadnice ljepšeg spola su prinuđene da manikuru rade kod kuće. Donosimo vam nekoliko savjeta kako urediti nokte i postići savršenu manikuru u svom domu.

Za sljedeće korake potrebni su vam samo nešto vremena i kvalitetni proizvodi za njegu noktiju, poput ulja za nokte i kožicu oko noktiju, štapića za kožicu oko noktiju, podlaka za zaštitu boje i same površine nokta, laka u boji po izboru te nadlaka za zaštitu od oštećenja.

Čišćenje i rezanje noktiju

Prije nego što počnete s uređivanjem noktiju, potrebno je ukloniti eventualne ostatke prijašnjeg laka. Zatim kreće oblikovanje makazicama ili noktaricom, a preporučljivo je slijediti prirodan rast nokta te pripaziti da nokat ne odrežete previše kratko.

Za skraćivanje noktiju koristiti makazice ili noktaricu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Za skraćivanje noktiju koristiti makazice ili noktaricu

Oblikovanje noktiju turpijom

Nakon rezanja, nokte je potrebno oblikovati turpijom. Odaberite turpiju koja neće biti gruba ni za vašu kožu, jer kontinuirano turpijanje čini nokte osjetljivima pa se oni lakše listaju. Također, turpijajte nokte laganim pokretima s jedne strane na drugu i pod blagim uglom kako ne biste oštetili kožu ispod noktiju.

Odaberite turpiju koja neće biti gruba za kožu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Odaberite turpiju koja neće biti gruba za kožu

Uređivanje kože oko noktiju

Neuređena koža oko noktiju rezultirat će zanokticama i lošom manikurom te se svakako treba urediti prije nanošenja laka za nokte. Najbolje ćete je omekšati uljem za kutikule ili, primjerice, kokosovim uljem ako nemate poseban proizvod. Zatim štapićem za kutikule lagano pogurajte kožicu prema gore ili na stranu kako biste povećali površinu nokta. Kožicu oko noktiju nikako nije dobro rezati, jer ona, zapravo, štiti nokte od bakterija i nečistoća te će zbog rezanja samo još više rasti.

Kožicu oko noktiju nije dobro rezati - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Kožicu oko noktiju nije dobro rezati

Priprema za lakiranje i lakiranje

Nokte dobro očistite i obrišite nakon ulja kako bi lak što bolje prianjao i kako se ne bi prijevremeno skidao. Zatim nanesite sloj podlaka na nokte kao zaštitu nokta od boje samog laka i pomoć pri dužem trajanju laka. Zatim slijedi nanošenje dva sloja laka u boji po izboru. Idealno bi bilo lak nanijeti u samo dva-tri poteza kako biste izbjegli neuredan izgled noktiju ili previše laka. Počnite s jedne strane nokte, raširivši četkicu što je više moguće za maksimalno prekrivanje površine.

Nokte dobro očistite i obrišite kako bi lak što bolje prianjao - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Nokte dobro očistite i obrišite kako bi lak što bolje prianjao

Avaz