Manja kazna za Begovića koji je dirao djevojčicu i htio je navesti na prostituciju

zlostavljanje depresija ilustracija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vrhovni sud u Hrvatskoj uvažio je žalbu Braci Begoviću (59), kojeg je Županijski sud u Zadru u novembru 2020. godine nepravomoćno osudio na jedinstvenu kaznu od tri i pol godine zatvora zbog bludnih radnji i trgovine ljudima te mu je kaznu umanjio za dva mjeseca.

Izrečena mu je sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, piše Večernji.

Begović se teretio za događaj iz 2019. jer je 16-godišnju djevojčicu obmanom uvjerio da preko ljeta dođe u Austriju kako bi radila u njegovom kafiću. Planirao je tamo odvesti i prisiliti na prostituciju.

Dovezao je djevojčicu u Hrvatsku i oduzeo joj pasoši novac koji je imala kod sebe. Onesposobio joj mobitel te joj je prijetio i zabranio da ikome javi gdje je nakon čega ju je zaključao u sobu apartmana. Osuđen je i jer tu istu noć dirao djevojčicu dok se ona opirala. Prijetio joj da će raditi kao prostitutka i da ga mora slušati. Ona ga je odguravala i vrištala, dok u jednom trenutku nije uspjela iskoristiti njegovu nepažnju te mu je pobjegla.

Prema stavu Vrhovnog suda u Hrvatskoj, Županijski sud u Zadru je vezano za bludne radnje pogrešno pravno označio kao teži oblik tog kaznenog djela.

“Premda je djevojčica imala 16 godina to ne znači po automatizmu da je bila posebno ranjiva zbog svoje dobi. Niti optužnica ne opisuje posebnu ranjivost žrtve (tzv. kvalifikatorne okolnosti). Dakle, riječ je o osnovnom obliku kaznenog djela bludne radnje, a ne o težem obliku toga kaznenog djela.

Zato je preinačena prvostupanjska presuda vezano za bludne radnje. Olakotnim je optuženiku cijenjeno primjereno držanje pred sudom te bitno smanjena ubrojivost. Dijagnosticiran mu je miješani poremećaj osobnosti te štetna zlouporaba kokaina i alkohola.

Otegotnim je cijenjena dosadašnja osuđivanost i to zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari”, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda u Hrvatskoj kojeg prenosi Večernji list.