Manje brakova, više razvoda

Matičari u Bosni i Hercegovini imaju sve manje posla, jer se iz godine u godinu smanjuje broj ljubavnih parova koji staju na “ludi kamen”. Istovremeno, povećava se broj razvoda, pokazuju statistike.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, tokom prošle godine sklopljeno je 18.387 brakova, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja smanjenje za 3,2 odsto.

Istovremeno, zanimljiv je podatak da je sve više brakoloma, pa je tako prošle godine razvedeno 1.608 brakova, a godinu ranije deset odsto manje.

Iz Centra za socijalni rad Banjaluka kažu da partneri najčešće kao razlog za razvod navode razlike u pogledima na život i svijet uopšte, te da nemaju ljubavi jedno za drugo.

“U razgovorima sa bračnim  partnerima  kod ovakvih izjava vrlo često se ispostavi da su u pitanju paralelne veze, a da su navedene razlike i emocionalno udaljavanje  rezultat  izvanbračnih veza”, rekla je Sanja Malić, koordinator za saradnju s partnerima u Centru za socijalni rad.

Kako kaže, kompleksna  i   nepovoljna  kretanja u društvu, izmijenjen sistem vrijednosti, nezaposlenost i opšte  siromaštvo, razlozi  su koji umnogome opterećuju  funkcionisanje bračne i porodične zajednice.

Njihovo iskustvo, dodaje ona, u posljednjih nekoliko godina  govori   da  u postupku mirenja bračnih partnera  kod Centra za socijalni rad,  između 10 i 15 odsto njih prihvati promjenu u stavovima i postupcima i  nastave bračnu zajednicu.

“Prošle godine je bilo 290 podnesenih zahtjeva za postupak mirenja, kao prvog koraka u postupku razvoda braka”, kazala je Malićeva.

Malićeva pojašnjava da su prije pokretanja  postupka za razvod braka  bračni partneri koji imaju zajedničku ili usvojenu djecu ili djecu nad kojom je produženo roditeljstvo obavezni su da pred nadležnim organom starateljstva pokrenu postupak mirenja.

“U  izuzetnim slučajevima,  organ starateljstva ne sprovodi postupak mirenja kada je  boravište jednog od bračnih supružnika  nepoznato najmanje šest mjeseci, ako jedan od bračnih supružnika nije sposoban  za rasuđivanje i ako jedan ili oba bračna supružnika žive u inostranstvu”, precizirali je ona.

Kako ističe, zahtjev za pokušaj mirenja bračnih partnera kod Centra za socijalni rad u većini slučajeva pokreću supruge, a ukoliko se partneri odluče  za razvod braka, postupak kod nadležnog suda pokreće se tužbom ili zajedničkim prijedlogom.

Aleksandar Milić, psiholog, navodi da pomoć stručnih osoba, kada dođe do bračne krize, najčešće traže partneri starosti između 35 i 40 godina.

“Kada se uzme geneza nesklada bračnih saputnika, utvrdi se da je sve počelo skladom, ali da su kasnije, vjerovatno različitim prolaskom kroz krizne i stresne situacije, ljudi postepeno ‘slabili’, što je u visokoj korelaciji s padom mentalnog zdravlja”, pojašnjava Milić.

Sociolozi smatraju da postoji više razloga za sve češće razvode, a kao jedan od njih navode i ekonomsku situaciju u državi, koja utiče na porodicu kao osnovnu ćeliju društva.

18.387 brakova sklopljeno u 2013. godini

3,2 odsto manje zaključenih brakova

1.608 brakova razvedeno tokom prošle godine

290 podnesenih zahtjeva za postupak mirenja

Nezavisne

Prethodni članakSutra i u bh. gradovima sat posvećen planeti Zemlji
Sljedeći članakNovi iPhone 6 u septembru u prodaji