Portal 072info

Manje od 6 sati sna ozbiljno ugrožava zdravlje

Osim automobilskih nesreća, industrijskih incidenata i medicinskih pogrešaka manjak sna izravno utječe na imunitet

Uz prehranu i vježbanje spavnje će postati vodeći javnozdravstveni problem. Zapravo stručnjaci će se fokusirati na asan kao važan dio kvalitete života i zaštite zdravlja. Ne samo da su brojne automobilske nesreće, industrijski incidenti, medicinske greške povezane s nedostatkom sna nego su sa kratkim snom povezane brojne kornične bolesti i imunite.

Razina T limfocita povezana sa spavanjem

Najnovije istraživanje potvrdilo je da ljudi koji spavaju kraće od 5 ili 6 sati čak 4,5 puta izloženiji riziku od viroze i gripe. No, to nisu jedine bolesti koje pogađaju nespavače, oni su meta daleko težim poremećajima zdravlja koji idu od pretilosti do teških bolesti. Gotovo svaki peti stanovnik razvijenih zemalja pati od nedostatka sna a smatra se i da je nespavanje jedan od razloga koji se udružuju sa zdravstvenim problemima što vode preranoj smrtnosti.

Spavanje je istraživanjima nesumnjivo dovedeno u vezu sa razinom T-limfocita koji u imunitetu igraju važnu ulogu. Znanstvenici smatraju da san, i kakvoća spavanja imaju brojne psihološke i socijalne aspekte. To nadilazi osjećaj razdražljivosti, nepribranosti i nemogućnosti efikasnog obavljanja dnevnih zadataka, poručuju stručnjaci sugerirajući da je donja granica spavanja nužna u održavanju zdravlja 6 sati sna.

Kronične bolesti i nesanica

Od kroničnih bolesti na koje ima utjecaj loša kvaliteta sna i soobito malo sna su nedavno potvrđeno opsežnim ispitivanjima srčane bolesti. Među onima koje pogađaju koronarne bolesti i srčani udar značajno je više nespavača. Također, nedostatak sna osim kardiovaskularnih bolesti povezan je dosadašnjim ispitivanjima s dijabetesom, Alzheimerovom bolesti i čini se kako postoji značajna veza sa zloćudnim bolestima. San je ljekovit, poručuju stručnjaci, dosegnite ga svim svojim unutrašnjim snagama i dajte si vremena da razvijete higijenu spavanja. Isplatit će vam se! kraj teksta

Podijelite članak