Manje poznati, a korisni trikovi za Google Maps koje bi svi trebali koristiti

Googleova aplikacija puna je korisnih i praktičnih opcija koje će vam olakšati put do odredišta.

Google Maps značajno olakšava snalaženje u prostoru, ali postoji nekoliko korisnih značajki za koje mnogi ne znaju, a put im može biti još lakši uz njih, piše Tportal.

Uključite glasovno upravljanje
Pogleda treba biti na cesti u svakom trenu kada vozite i nije zgodno gledati u mobitel kako biste vidjeli kuda treba ići. Stoga u aplikaciji Google Maps za operativni sustav Android uključite mogućnost glasovnog upravljanja sa zapovijedi OK Google. U operativnom sustavu iOS morat ćete kucnuti sličicu mikrofona u gornjem desnom kutu i potom izdati zapovijed.

Upute uz jedan klik
Kako biste dobili upute možete unijeti adresu odredišta ili desnom tipkom računalnog miša kliknuti na njega na mapi. Pojavit će se popis kojeg možete upotrijebiti za pristup uputama.

Izmjerite bilo koju udaljenost
Pomoću prethodno opisanog alata možete izračunati i udaljenost između bilo koje dvije točke na Zemlji. Odaberite “Measure distance”. Pojavit će se bijela točka s debelom crnom crtom. Potom kliknite bilo gdje drugdje na mapi. Maps će izračunati udaljenost između te dvije točke.

Nastavite li klikanjem dodavati nove točke Maps će, nakon što završite, izračunati ukupnu udaljenost.

Neka vas drugi povezu
Možda niste znali, ali putem Google Mapsa možete i naručiti vožnju Uberom. Nakon što unesete odredište kliknite sličicu čovječuljka s podignutom rukom ili opciju “Mass Transit”. Pojavit će se dostupne opcije, s procjenom vremena i cijene.

Otkrijte gdje ste parkirali
Kada se parkirate na Androidu kliknite plavu lokacijsku točku i odaberite “Save your parking”. U aplikaciji Maps pojavit će se oznaka te lokacije. Kliknite kako biste dodali pojedinosti poput razine garaže i koliko vremene imate prije nego što morate produljiti parking. Osim toga, lokaciju možete podijeliti s prijateljima.

Kad poželite pronaći vozilo kliknite tražilicu pri vrhu i odaberite “Parking location” ili kucnite pri dnu “Driving” i potražite “Saved parking”. Za brisanje oznake kliknite “Driving” pa “Clear” ili kliknite “You parked” here na mapi pa odaberite pri dnu “More Info” te zatim “Clear”.

Za iOS kliknite plavu lokacijsku točku u aplikaciji kad stignete na lokaciju. U skočnom prozoru kliknite “Set as parking location”. Pojavit će se sličica sa slovom P, uz obavijest “You parked near here”.

Obrisat ćete ju tako što ćete kliknuti P i odabrati “Clear”.

Pregledajte i obrišite povijest korištenja Google Maps
Otvorite web stranicu myactivity.google.com. Ispod tražilice pri vrhu kliknite “Filter by date & product”. Pojavit će se skočni prozor s tražilicom po datumima ili Googleovim proizvodima. Odaberite Maps, kliknite “Apply”.

Za brisanje svih podataka kliknite sličicu s tri točkice desno uz tražilicu pri vrhu i odaberite “Delete Results”. Možete obrisati i pojedine unose ako želite.

Koristite Google Maps anonimno
Među postavkama za Google Maps postoji i opcija “Turn on Incognito mode”. Uključite li ju aplikacija neće pohranjivati povijest korištenja web preglednika i pretraživanja u vaš korisnički račun, kao ni slati obavijesti.

Vaša pretraživanja i kretanja neće biti dodana u povijest lokacije ili dijeljenje lokacije, ako je uključeno, a Maps neće koristiti vaše aktivnosti za personalizaciju.

Podijelite svoju lokaciju
Za Android i iOS kliknite na sličicu svog profila u gornjem lijevom kutu i odaberite “Location sharing”. Potom odaberite s kime želite dijeliti lokaciju, kao i koliko dugo to želite činiti.

Podijelite omiljene lokacije
Kliknite na sličicu za dijeljenje u kartici omiljene lokacije u aplikaciji Maps i pošaljite ju kao SMS poruku, e-mail ili putem druge aplikacije.

Omiljene lokacije pohranit ćete ako kliknete na “Save” i kasnije ih pronaći pod “Saved options”. Poželite li podijeliti više od jedne lokacije, možete izraditi popis. Dok ste na toj lokaciji kucnite “New list” ili ju dodajte već unešenoj. Nalaze se pod karticom “Saved” u sklopu kategorije “Your lists”.

Kliknite na izbornik s tri točkice i zatim “Share list” kako biste ju podijelili s drugima.

Potražite pomoć lokalnog vodiča
Opcija Local Guides uputit će vas na preporuke i savjete o lokaciji gdje se nalazite, a koje su ostavili drugi korisnici.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE