Portal 072info

Mapa koja pokazuje u kojim dijelovima svijeta vlada najveća glad

Od Afrike do Azije, preko Latinske Amerike do Bliskog istoka blizu 795 miliona ljudi nema dovoljno hrane koja im je neophodna kako bi vodili normalne životne aktivnosti.

Mapa gladi koju je uradila organizacija World Food Programme prikazuje najugroženija područja, a cilj je razviti svijest i informirati javnost o najvećoj pojedinačnoj prijetnji po zdravlje ljudi.

Glad je jedan od najvećih problema za zemlje centralne Afrike. Tako u Centralnoafričkoj Republici, Zambiji i Namibiji više od 35 posto populacije pati od neuhranjenosti.

Između 25 i 34,9 posto stanovništva je neuhranjeno u Etiopiji, Čadu, Zimbabveu, Mozambiku, Republici Kongo, Liberiji, Madagaskaru, Ugandi, ali i azijskim zemljama Afganistanu, Jemenu i Tadžikistanu.

Od 15 do 24,5 posto stanovništva je neuhranjeno u Indiji, Pakistanu, Mongoliji, Boliviji, Nikaragvi, Iraku, Burkini Faso, Gvineji, Senegalu i još nekim zemljama.

Od 5 do 15 posto neuhranjenog stanovništva živi u Paragvaju, Peruu, Kolumbiji, Ekvadoru, Angoli, Mauritaniji, Kamerunu, Nigeriji, Nigeru, Obali Slonovače, Kini, Filipinima.

Manje od 5 posto neuhranjenog stanovništva živi u ostatku svijeta, s tim da su to sve zemlje Evrope, Sjeverna Amerika, Australija i još neke zemlje iz Latinske Amerike i Afrike.

Podaci za Libiju, Sudan, Demokratsku Republiku Kongo, Somaliju i Siriju nisu dostupni.

Podijelite članak