Mapa koronavirusa u svijetu: Zaraza “stagnira” u BiH u odnosu na regiju, ali stopa smrtnosti raste

Mapa koronavirusa u svijetu: Zaraza “stagnira” u BiH u odnosu na regiju, ali stopa smrtnosti raste

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung je na interaktivnoj mapi svijeta napravio analizu trenutnog stanja u zemljama kada je riječ o zarazi i smrtnosti od posljedica koronavirusa. Sudeći prema navedenim podacima, BiH se dobro drži u odnosu na susjedne zemlje kada je riječ o porastu broja zaraženih.

“Ozbiljnost situacije” na ovoj mapi je prikazana od svijetlo roze (dobro) do tamno crvene boje (loše), a naša zemlja je u tri od četiri kategorije “svijetla” što znači da je prema ovim mjerilima situacija na zadovoljavajućem nivou kada je riječ o koronavirusu.

U kategoriji sedmodnevne incidence koja podrazumijeva broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana, područje BiH je svijetlo roze i taj broj iznosi 132,6 što je izuzetno povoljno.

Sedmodnevna incidenca zaraze, Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung Sedmodnevna incidenca zaraze, Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Poredeći sa zemljama okruženja, primjetno je da se one nalaze u tamnijoj zoni, pa je tako u Srbiji taj broj 481,6, Hrvatskoj 466,7, Crnoj Gori 406,4, Sloveniji 462,2 što znači da se epidemija u ovim zemljama još ne smiruje te da je broj zaraženih u porastu.

Malo dalje u zemljama koje su i dalje bliske BiH poput Sjeverne Makedonije, Austrije, Mađarske, Rumunije, Kosova i Bugarske situacija je također stabilna. Međutim, samo Kosovo sa 126 sedmičnom incidencom je “bolje” od BiH.

Trenutno je u svijetu najveća sedmodnevna incidenca u Litvaniji (687,4), SAD-u (462,3) i Švedskoj (462,1).

Malo lošija situacija je u broju infekcija na 100.000 stanovnika pa tako u BiH koja ukupno ima 105.524 zaraženih, ona iznosi 3174,7. Međutim, opet u odnosu na zemlje okruženja situacija u našoj zemlji je stabilnija po tom pitanju.

Broj zaraza na 100.000 stanovnika, Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung Broj zaraza na 100.000 stanovnika, Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung

U tom smislu, najgori podatak je u Crnoj Gori i iznosi 7024,6.

Kada je riječ o evropskim zemljama, loša situacija je u Španiji, Njemačkoj, Austriji, Belgiji i Nizozemskoj.

S lošim brojkama se nosi i donedavno liberalna Švedska te SAD.

Kada je riječ o stopi smrtnosti zbog posljedica koronavirusa i u tom segmentu je povoljna situacija u BiH i taj broj je 3,14 posto, ali je lošija u odnosu na regiju i okolne zemlje.

Stopa smrtnosti od posljedica koronavirusa, Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung Stopa smrtnosti od posljedica koronavirusa, Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Najveću stopu smrtnosti na svijetu ima Jemen sa 29 posto.

U tamno crvenoj boji nalazi se BiH kada je riječ o broju smrtnih slučajeva na milion stanovnika pa je tako taj broj u našoj državi 1.090 na ukupno 3.625 preminulih.

Preminuli na milion stanovnika, Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung Preminuli na milion stanovnika, Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ista situacija je i sa zemljama regije osim u Srbiji gdje je taj broj 376,9 na 2.632 umrlih.

Najveći broj umrlih na milion stanovnika u svijetu je u Italiji i Peruu, dok je najbolja situacija u afričkim zemljama.

Detaljne podatke možete naći na ovom linku.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica