Marca obilježila 20 godina od Kinđetove smrti: Odbio je napustiti granatirano Sarajevo

897B68DE 3CE7 4682 A327 134A3B48F6BD
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jučer je obilježena 20. godišnjica smrti najboljeg bh. sportiste svih vremena Mirze Delibašića, a tim povodom čuveni španski list Marca posvetio je članak jednom od najboljih košarkaša Evrope u historiji.Nakon duge i teške bolesti Kinđe, kako mu je bio nadimak, umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, u 47. godini.

“Bez buke, kao svaki put kad je postizao koš. Bez reflektora od kojih se uvijek udaljavao u korist drugih. Ovako nas je napustio posljednji košarkaški romantičar. Osmog decembra 2001. godine, u svom voljenom Sarajevu, preminuo je Mirza Delibašić, možda i posljednji košarkaški romantik. U jednakoj mjeri veliki i ubojiti igrač koji je košarku shvatio kao igru ​​i spektakl za navijače. Od malena se uvijek igrao na isti način – da se zabavi. S vizijom igre koju su imali samo odabrani, liderskim kapacitetom koji ga je činio vođom svake ekipe, Delibašić je postao bitna referenca za sve ljubitelje košarke. Ali, pored svojih vrlina s loptom, Mirza je legendu izgradio oko svojih ljudskih vrlina, kroz druženje i radost zbog onoga što je volio najviše da radi”, piše Marca.

ČITAJ JOŠ:  Evropa zabilježila više od 60 miliona zaraženih koronavirusom tokom pandemije

Navodeći sve Mirzine uspjehe koje je ostvario tokom karijere, madridski list se posebno osvrnuo na ratni period u kojem je Delibašić uprkos teškom zdravstvenom stanju ostao u svom gradu Sarajevu.

“Nakon što je doživio moždani udar, Delibašić se suočio s dvije najvažnije utakmice u svom životu. Tokom rata odbio je napustiti Sarajevo, usprkos savjetima cijelog svijeta da napusti grad koji je bio konstantno granatiran. Štaviše, formirao je prvu bosanskohercegovačku reprezentaciju i nastupio na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 1993. godine, gdje je BiH osvojila osmo mjesto. Bio je to njegov posljednji veliki koš i njegova posljednja pobjeda”, podsjeća Marca.

ČITAJ JOŠ:  Žrijeb Evropske lige: Juventus putuje u Tursku, Lulić u Bugarsku

Prvi i posljednji rival koji ga je pobijedio ipak je bilo njegovo vlastito zdravlje. Nakon moždanog udara koji ga je natjerao na povlačenje, liječnici su savjetovali da se više brine o sebi. Ali, kako je sam Delibašić ustvrdio, živi se samo jednom i nastavio je sa starim navikama.

“Proživio sam dva života, jedan danju i jedan noću”, kazao je Mirza.

Na kraju, u produžecima, izgubio je životnu utakmicu. Delibašić je dvije sezone nosio dres Reala u kojem je ostvaio neizbirsiv trag, a o čemu svjedoči i pisanje Marce.

ČITAJ JOŠ:  Godišnjica smrti Mirze Delibašića: Na današnji dan prije 21 godinu napustio nas je legendarni Kinđe

Sa Kraljevima je osvojio špansku ligu, ali osim titula i brojki, Mirza je jasno dao do znanja da je ispred svog vremena i da je rođen košarkom i za nju.

GODISNJICA
MARKETING