Marić: Za promjenu bi bilo dobro kada bi Izetbegović počeo poštovati bh. institucije

1 17
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Politička analitičarka Ivana Marić komentirala je na Facebooku najnovije izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a te reakciju Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Podsjetimo, Dodik je, između ostalog, poručio da je spreman da razgovara sa bilo kojim domaćim političarem ali bez stranaca.

Potrčao da mu odgovori

– Ima li neko srca da mu kaže da je i on domaći, bh. političar, bar tako piše ispred njega dok blati državu koju zastupa i koja ga hrani.

Izetbegović je potrčao da mu odgovori na to, da ne propadne nabačena lopta i kaže da će on razgovarati samo uz prisustvo stranaca.

Prvo, za promjenu bi bilo dobro kada bi Izetbegović počeo poštovati bh. institucije tako što bi razgovor sa Dodikom prepustio članovima Predsjedništva BiH, bez obzira što se radi o njegovim poslušnicima Džaferoviću i Komšiću. Ne vidim u kojem svojstvu se on osjeća prozvanim na sastanak sa Dodikom kad nije smio ni na izbore izaći jer se bojao da će Zvizdić dobiti više glasova od njega, pošto ni bili na istoj listi.

Ignorišu državne institucije

Drugo, ako mu je stalo do Bosne zašto stalno pristaje na Dodikovu, Vučićevu i Čovićevu podvalu o razgovorima samoprozvanih vođa Bošnjaka, Srba i Hrvata, umjesto pregovara zvaničnih predstavnika Vijeća ministara, Parlamenta BiH i drugih institucija.

Treće, zašto bi stranci morala prisustvovati tim sastancima? Zato što on nema dovoljno kapaciteta da se izbori za sebe, svoju stranku i svoj narod? Ili zato što mu stranci daju legitimitet vrhovnog predstavnika Bošnjaka, tako što o bitnim stvarima pregovaraju sa Dodikom, Izetbegovićem i Čovićem, a ignorišu državne institucije i izabrane predstavnike naroda? – navela je Marić.

Objava Marić na Facebooku

GODISNJICA
MARKETING