Marija Petir: BiH treba investirati u ljude na selu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Bosna i Hercegovina treba investirati u ljude na selu, jer osim što proizvode hranu, oni čuvaju okoliš i prostor – poručila je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marija Petir.

Njena preporuka je da Bosna i Hercegovina poljoprivredu bazira na malim i srednjim poljoprivrednim porodičnim udruženjima, i da ih udružuje u jake organizacije proizvođača koje će brinuti za svoje članove te na taj način bolje zastupati njihove interese u odnosima s poslovnim partnerima (otkupljivačima i prerađivačima te trgovačkim lancima).

ČITAJ JOŠ:  Da li će za sezonske radnike iz BiH biti uvedeni “Covid pasoši”? (VIDEO)

Ulaganje države u ovu granu privrede ubrzo bi se višetruko isplatilo, na prvom mjestu smanjilo bi nezaposlenost u zemlji u kojoj skoro polovica stanovništava ne radi.

– Poljoprivreda u BiH potječe iz sličnog sistema i preživjela je sličan način privatizacije poljoprivrednog sektora kao i Hrvatska. Vjerujem da nas tište slični problemi, od kojih su neki malo više, a neki drugi malo manje izraženi – kaže Petir, dodajući da je spremna svoja iskustva lično podijeliti sa poljoprivrednicima u BiH. I ne samo to, spremna je, kaže, doprinijeti da iskustva zemlja gdje je poljoprivreda na visokom novou (poput Austrije, Njemačke, Francuske) dođu i u BiH.

ČITAJ JOŠ:  Malinari najavljuju proteste ako otkupna cijena bude niža od osam KM

(fokus.ba)

072INFO TV