Portal 072info

Marija Petir: BiH treba investirati u ljude na selu

Bosna i Hercegovina treba investirati u ljude na selu, jer osim što proizvode hranu, oni čuvaju okoliš i prostor – poručila je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marija Petir.

Njena preporuka je da Bosna i Hercegovina poljoprivredu bazira na malim i srednjim poljoprivrednim porodičnim udruženjima, i da ih udružuje u jake organizacije proizvođača koje će brinuti za svoje članove te na taj način bolje zastupati njihove interese u odnosima s poslovnim partnerima (otkupljivačima i prerađivačima te trgovačkim lancima).

Ulaganje države u ovu granu privrede ubrzo bi se višetruko isplatilo, na prvom mjestu smanjilo bi nezaposlenost u zemlji u kojoj skoro polovica stanovništava ne radi.

– Poljoprivreda u BiH potječe iz sličnog sistema i preživjela je sličan način privatizacije poljoprivrednog sektora kao i Hrvatska. Vjerujem da nas tište slični problemi, od kojih su neki malo više, a neki drugi malo manje izraženi – kaže Petir, dodajući da je spremna svoja iskustva lično podijeliti sa poljoprivrednicima u BiH. I ne samo to, spremna je, kaže, doprinijeti da iskustva zemlja gdje je poljoprivreda na visokom novou (poput Austrije, Njemačke, Francuske) dođu i u BiH.

(fokus.ba)

Podijelite članak