Marina Pendeš: Srbi su u bivšoj Jugoslaviji mislili da su oni glavni zato što ih je bilo najviše, nemojte da se to ponavlja

Marina Pendeš, delegatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Alma Čolo, zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bile su gošće Plenuma Federalne Televizije.

– Smatram da Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u BiH trebaju imati širinu shvatanja šta je bitno za svaki od konstitutivnih naroda – kazala je Pendeš. 

Scenarij bivše Jugoslavije

Ona je pozvala na neponavljanje scenarija bivše Jugoslavije.

– Srbi su u bivšoj Jugoslaviji mislili da su oni glavni zato što ih je bilo najviše. Nemojte to. Ovo je moja domovina i imam prava i imam obavezu, ukoliko me neko izabere, da mi legitimitet i legalitet da zastupam prava tih ljudi i vrijednosti koje čine Hrvata Hrvatom. 

A to su i religija i jezik i običaji i prostor, naravno, ne uzimajući prava drugome jer BiH je jedinstvo različitosti. EU je jedinstvo različitosti – istakla je Pendeš.

Posredni izbor u Domu naroda

S druge strane, Čolo je rekla kako je najlakše to ostvariti posrednim izborom u Domu naroda na nivou države, odnosno da se tri člana Predsjedništva biraju u klubovima naroda na državnom nivou.

– I to je moguće i to je najbezbolnije rješenje. Međutim, ukoliko idete na direktne izbore koji su tajni, ne možete vi biračima zabraniti da glasaju za koga hoće. Ne možete reći nekom Bošnjaku: Ti ne smiješ glasati za Željka Komšića! To nije u skladu s demokratskim principima – kazala je Čolo.

Kompletnu emisiju Plenuma možete pogledati na linku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE