Mark Zuckerberg poslao pismo svima u kompaniji: “Optužbe nemaju smisla”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg konačno je u utorak odgovorio na niz optužbi koje je protiv kompanije iznijela zviždačica Frances Haugen, kada je porekao da je društvena mreža stavljala prioritet iznad sigurnosti svojih korisnika.

On je na početku napisao da je svoju bilješku napisao svim svojim zaposlenima u Facebooku.

“U srcu ovih optužbi je ideja da mi prioritizujemo profit iznad sigurnosti i dobrobiti (korisnika). To prosto nije istina”, rekao je Zuckerberg u podužem postu na ovoj društvenoj mreži.

Njegovi komentari dolaze skoro mjesec nakon izvještaja Wall Street Journala kojem je Haugen osigurala uvid u unutrašnja dokumenta Facebooka.

Hogen je napustila kompaniju u maju, navodi CNBC, dodajući da su dokumenta osvijetlila niz problema u vezi Facebookovih usluga koji pokazuju da ih je kompanija bila svjesna ali ih je ili ignorisala ili nije rješavala.

Tu spada i istraživanje koje je pokazalo da je Facebook znao da je Instagram štetan po mentalno zdravlje tinejdžerki.

Osnivač Facebooka je rekao da se u javnosti stvara iskrivljena slika o kompaniji. U svom pismu zaposlenicima, rekao je da mnoge optužbe koje je Haugen izrekla na račun kompanije nemaju smisla.

Dodao je i kako kompanija aktivno pokušava suzbiti sav štetan sadržaj, te da pokušavaju funkcionirati što transparentnije.

Podvukao je i kako razvijaju vodeći program u industriji za suzbijanje štetnog sadržaja.

Zuckerberg je u svom pismu napisao kako se Instagram krivo karakterizirao, te da mnogi mladi ljudi imaju pozitivna iskustva s mrežom.

Dodao je i kako je kompaniji bitno raditi na okruženju koje je “sigurno i dobro za djecu”.

Rekao je i kako je tokom nedostupnosti u ponedjeljak nije problem bio odlazak mnogih korisnika na konkurentske platforme, te koliko su novaca izgubili, već to što su izazvali probleme mnogim ljudima koji se oslanjaju na njihove usluge za komunikaciju s bližnjima i za poslovanje.

Zastupnici s obje strane, i republikanci i demokrati, složni su u mišljenju da se moraju dogoditi promjene u kompaniji, što je jedna od rijetkih tema oko kojih se dvije političke struje u SAD-u slažu.

“Šteta koju Facebook počini za samopouzdanje korisnika imat će posljedice za cijelu generaciju”, rekao je demokratski senator Richard Blumenthal.

Republikanac Don Sullivan rekao je da će se u budućnosti postaviti pitanje “Koji vrag su oni mislili?” nakon što je u javnost procurilo koliko štetan utjecaj društvene mreže mogu imati na djecu i tinejdžere.

Iz Facebooka su nakon saslušanja Haugen poslali objavu za medije u kojoj su rekli kako se ne slažu s nizom karakterizacija kompanije koje je ispričala Haugen, no da se slažu da je sada vrijeme za stvaranje standardnih pravila za internet.

“Prošlo je 25 godina otkako su pravila za internet bila ažurirana. Umjesto da se očekuje od industrije da napravi promjene bitne za društvo, te odluke su u nadležnosti vlasti. Vrijeme je da Kongres reagira”, napisali su iz kompanije.

GODISNJICA
MARKETING