Markotić: Kratkotrajne stroge mjere mogu imati učinka, dugotrajne dovode do iscrpljivanja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dugotrajni strogi lockdown nije donio učinak kako smo se nadali, rekla je Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, komentarišući učinak mjera u susjednoj Hrvatskoj.

“U pravo vrijeme kratkotrajne stroge mjere mogu imati učinka, dugotrajno dovode do iscrpljivanja. Vidjeli smo da je Hrvatska po svim parametrima među zemljama koje su se bolje nosile i pokušale balansirati mjere za razliku od nekih koje su posezale mjesecima za strogim mjerama i nisu imale adekvatan učinak”, kazala je ona za HTV.

ČITAJ JOŠ:  NOVA GODINA NOVE CIJENE: Od prvog januara poskupjele čak i osnovne životne namirnice

Nema univerzalnog recepta za sve, dodala je, morate pratiti stanje u svojoj državi i neke specifičnost, pa i klimatske.

Upitana podržava li odlazak hrvatskih građana na vakcinisanje u Srbiju, Markotić je rekla da ovisi o tome kojom se vakcinom vakcinišu.

“Vrlo je važno da se vakcinišemo onim vakcinama koje su prošle sve kontrole, bilo na nivou EMA-e ili Američke agencije za hranu i lijekove. Ta vakcina, ako je ljudi mogu dobiti van svoje države uz potvrdu o vakcinisanju, to je uredu. Sve ostalo predstavlja rizik”, rekla je Markotić.

ČITAJ JOŠ:  Učenici Prve gimnazije uspješno realizovali akciju 'Kolač-znanje' (FOTO)
GODISNJICA
MARKETING