1635501058 alemka 750x499 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 30, 2021 @ 7:50
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.392 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23.751. Među njima je 1.311 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 171 pacijent. Preminulo je 26 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite danas održava konferenciju za novinare.

NER FIT

Ravnateljica Klinike za infektologiju dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je zahvalna svim kolegama koji pomažu infektološkoj, epidemiološkoj i mikrobiološkoj struci da iznesu pandemiju na najbolji mogući način. “Doista su stariji najvulnerabilniji, oni će se lakše zaraziti, teže će oboljeti, duže će ostati u bolnici i zato je najvažnije da se naši najstariji sugrađani odluče da će se cijepiti, u tome im mogu pomoći i njihove obitelji, a zdravstveni sustav će im tu pomoći i cijepiti ih”, rekla je Markotić.

“Trudnice su isto tako rizična populacija i bilo bi pametno da sve mlade žene koje planiraju trudnoću da se cijepe na vrijeme”, rekla je Markotić.

“Pritisak postaje sve veći, dolaze puno teži bolesnici. Preksinoć u mom dežurstvu imali smo negdje 240 pregledanih, oko 120 upala pluća. Naši rendgeni rade punom parom i praktički se snimaju svi, svaki drugi je imao ozbiljnu upalu pluća, što može zahtijevati i hospitalizaciju. Imali smo situaciju da županijska hitna zove, da imaju pozitivnu osobu, preko 180 kilograma, visokorizičnu, koja će vjerojatno završiti u intenzivnoj. Nakon toga zovu da imamo trudnicu u teškom stanju, stanje joj se sinoć pogoršalo, dijete je srećom živo doneseno na svijet carskim rezom, a ona je stavljena na respirator. Zasad je živa, nadam se da će tako i ostati”, rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U siječnju smo izbjegli koronaparty, a sad smo ne pred partyjem, nego pred tulumom i umjesto koronatuluma, možemo imati tulum cijepljenja, rekla je Markotić.

LIDER