AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Novotravničanka Martina Fišić ovih dana u Dablinu vodi akciju za gradnju škole u selu Karundi u Ugandi. Nakon što je trbuhom za kruhom otišla u Irsku, ova 30-godišnja magistrica računovodstva i finansija u Ugandi je, kaže, završila slučajno, jer je tražila neobičan godišnji odmor.

Sestra Franciska

– Listala sam Facebook i pojavila mi se slika časne sestre Franciske iz Busovače, okružene djecom iz Afrike, koju sam upoznala godinu prije. Znala sam da je to to, kontaktirala sam je i krenula put Afrike – rekla je Fišić, koja na ovaj način najbolje predstavlja rodnu BiH.

Po dolasku u Ugandu, lokalni svećenik pozvao ih je da posjete njegovo rodno selo Karundi.

– Put do sela doslovno su prokopali  rukama. Preživljavaju od ogromnih plantaža banana. Djeca su bosa, odjeća na njima je bila pocijepana, šorcevi i majice više su ličili na krpe. Objekt koji je trebao biti škola, bio je izgrađen od dasaka, bez prozora i vrata, u sezoni kiše bude potpuno uništen. Nemaju sanitarni čvor, vodu, struju, a toliko su sretni i zadovoljni. Vratila sam se u Dublin, ali je moje srce ostalo tamo – kazala je Fišić.

Iz toga je, kaže, nastao i ovaj projekt te su u razgovoru sa župnikom odlučili da bi najbolja pomoć bila gradnja škole.

Pet učionica

Dio sredstava, kaže, već je prikupljen pa su mještani počeli s kopanjem temelja.

– Lokalno stanovništvo sve radi ručno, projekt se, za početak, sastoji od pet učionica i sanitarnog čvora te u punom iznosu košta 19.498 eura. Akciju sam pokrenula preko najveće svjetske platforme za donacije “Go found me”, a do sada je prikupljeno 2.000 eura – pojasnila je Fišić.

Uganda - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Obrazovanje najsnažnije oružje

– Ako ne idu u školu, ne uče engleski jezik, ne obrazuju se, nemaju ni budućnost. Trenutno je u toj školi više od 250 djece, najveća nagrada bit će mi njihovi osmijesi. Imati školu za njih znači imati svijet! Školovanjem imaju mogućnost da nauče zanat, zaposle se, uzdržavaju obitelj i ostvare svoje snove. Uspjeh svakog djeteta postaje uspjeh zajednice i zemlje. Obrazovanje je najsnažnije oružje kojim se može promijeniti svijet. Dajmo ovoj djeci priliku – poručila je Fišić.

Avaz