Mašine ponovo na terenu: Nastavlja se graditi dionica autoputa Vranduk – Ponirak

Mašine ponovo na terenu: Nastavlja se graditi dionica autoputa Vranduk – Ponirak

Radovi na izgradnji dionice Vranduk – Ponirak nakon višemjesečne obustave radova ponovo su počeli. Mašine su na terenu i radi se punom parom, potvrđeno je za Klix.ba prilikom obilaska gradilišta.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine ranije je saopćeno da je pronađeno rješenje za nastavak gradnje ove dionice te da je potpisan Aneks IV ugovora o spomenutoj dionici te da se izgradnja nastavlja. Aneks ugovora su potpisali Autoceste FBiH i izvođač radova, konzorcij Azvirt i Hering.

Nastavak radova se radi po novom projektu koji je urađen nakon revizije u sklopu koje su završene sve nepravilnosti te je postignut dogovor s izvođačem oko nastavka radova. Nakon mobilizacije gradilišta, radovi su nastavljeni, a u izjavi za Klix.ba su iz Autocesta FBiH kazali da će biti novih objekata na trasi i novih rješenja.

“Po novom projektu poboljšan je tehnički model pa se došlo do drugih rješenja kako bi se smanjile visine zaštitnih kosina pa je urađena denivelacija trasa između traka. Imamo novih konstrukcija, cut&cover tunela, vijadukta te zaštite kosina”, kazali su nam iz Autocesta FBiH te dodali da trasa ostaje ista za razliku od tehničkih rješenja.

Aneksom ugovora koji je potpisan 26. januara definisan je novi rok završetka radova na 31. mart 2026. godine. Izvođač radova za dvije godine će morati uraditi ostatak poslova na jednom od najtežih terena u BiH zbog čega će morati raditi velikim intenzitetom. Najintenzivniji radovi će biti na sektoru 1 te sektorima 6 i 7 dok je na preostalim sektorima i vijaduktima urađen posao.

“Mi kao Azvirt, kao kompanija koja od početka sve radove izvodi s lokalnim stanovništvom i u budućem periodu ćemo se truditi da bude tako. S brojnim izvođačima smo ostvarili partnerske odnose. Na terenu imamo 10 bagera, 20 kamiona i oko 30 radnika na terenu. U vrhu posla bismo trebali imati oko 150 radnika i 20 bagera”, kazao nam je Marin Nikolić, zamjenik voditelja projekta firme Azvirt.

Sektor 1 od Nemile ka Vranduku dužine je 1,27 kilometara i na njemu se gradi novi vijadukt i kreće se od tunela Stara Stanica do vijadukta Vranduk 1, sektor 6 je dužine 550 metara s novim rješenjima zaštite kosine te će biti produžen vijadukt. Sektor 7 će imati novi cut&cover tunel te se povezuje s tunelom Zenica.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS