ZENICA “Maske” i “Moj zanat” pobjednici Festivala “dokuMfest”

Filmovi ”Maske” novosadske autorice Brankice Drašković i ”Moj zanat”, autorski uradak Mladena Matičevića iz Beograda, prema odluci stručnog žirija pobjednici su prvog Međunarodnog festivala dokumentarnog muzičkog filma “dokuMfest”, koji je završen u Zenici.

Žiri su sačinjavali Antonela Pehar Šimunović, Haris Abdagić i Damir Kukić. 

Nagradu studentskog žirija, koji su činili studenti Odsjeka za kulturologiju zeničkog Filozofskog fakulteta Haris Badžić, Haris Mujčić i Emina Buljubašić, dobio je film ”Maske”.

Oba žirija dodijelila su i posebna priznanja, koji pripadaju filmovima ”Jadranka” banjalučkog redatelja Branka Lazića, ”No smoking in Sarajevo” italijanskog autora Gianlucce Lofreda i ”Rock ‘n’ War” Damira Pirića iz Tuzle. 

– U takmičarskoj selekciji imali smo neke filmove relativno starijeg datuma, koje smo uključili zbog činjenice da je ovo prvo izdanje tematskog festivala u BiH, pa ih nismo imali priliku vidjeti, a riječ je ipak o istaknutim djelima. Istovremeno smo imali i italijansko-francusku koprodukciju “Zabranjeno pušenje u Sarajevu”, koji je svjetsku premijeru imao na nedavnom SFF-u, a u Zenicu je stigao prije svih drugih velikih i svjetskih festivala. Naša nadanja su se ostvarila i vrijedilo je pokrenuti festival ‘dokuMfest’ – kazao je Feni direktor Festivala Josip Dujmović.

Na prvom izdanju ”dokuMfesta”, priređenom u prostoru zeničke klupske scene Zona, u takmičarskoj selekciji prikazana su 24 filma iz zemalja regiona, i jedan pomenuti film italijansko-francuske koprodukcije. 

Kod publike su najbolje prihvaćeni filmovi “Izgubljeno dugme”, “Jadranka”, “Maske”, “Moj zanat”, “No smoking in Sarajevo” i “Rock ‘n’ War”.