8
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 3, 2021 @ 8:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Nizozemska vlada u utorak je donijela odluku ponovo uvesti mjere, uključujući nošenje maski za lice, s ciljem usporavanja porasta zaraze koronavirusom, rekao je premijer Mark Rutte.

NER FIT

– Korištenje “Covid pass-a”, koja pokazuje dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 ili nedavnom negativnom testu na koronavirus, počet će se primjenjivati od 6. novembra na javnim mjestima, uključujući muzeje, teretane i vanjske terase – rekao je Rutte.

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Nizozemskoj su u porastu mjesec dana nakon što je većina mjera socijalnog distanciranja ukinuta krajem septembra i dosegnula je najvišu razinu prošle sedmice.

To je mnoge bolnice natjeralo da ponovno smanje redovne aktivnosti kako bi napravili mjesta za hitne slučajeve uzrokovane Covid-19.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Rutte je na televizijskoj konferenciji za novinare pozvao sve Nizozemce, vakcinisane i nevakcinisane, da se pridržavaju osnovnih higijenskih pravila i da ostanu kod kuće ako imaju simptome moguće infekcije.

– Naše vlastito ponašanje je ključno, o tome zavisi jako velik dio naše politike o koronavirusu – rekao je premijer.

Maske za lice ponovo će se uvesti u trgovine i druga javna mjesta, dok se ljudima savjetuje da barem polovicu vremena rade kod kuće.

LIDER