Portal 072info

Maske za zaštitu „idu k’o halva“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Sarajevu je jučer u velikom broju apoteka zabilježen porast prodaje maski za zaštitu od aerozagađenja. Kako je za „Avaz“ potvrđeno u Apotekama „Sarajevo“, posljednjih dana rasprodate su sve količine maski nekih od proizvođača iz zemalja evropske koje su bile nešto skuplje od onih kojih još ima, a koštaju oko dvije KM. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Dovoljne količine

– Veća je prodaja maski u odnosu na prošlu godinu i ljudi su, očigledno, postali svjesniji opasnosti od aerozagađenja. Za sada imamo maski u dovoljnim količinama, čije se cijene kreću u iznosu od 2,03 KM i one također imaju taj zaštitni filter FFP3 za koji se navodi da može zadržati oko 90 posto štetnih čestica nošenih zrakom – kazali su za „Avaz“. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Građani kupuju sve vrste zaštite  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Građani kupuju sve vrste zaštite

No, očito je za maskama se traga i u drugim dijelovima BiH, što pokazuje i povećan broj oglasa na internetskim strancima koje se bave prodajom različitih proizvoda. 

U posljednjih nekoliko dana postavljeno je na desetine oglasa za prodaju maski po cijenama koje se kreću od dvije marke po komadu pa čak do onih koje koštaju 35 KM, 65 KM ili 105 KM po komadu, a za koje se navodi da će vas sigurno zaštititi od zagađenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
 Brojni oglasi za prodaju maski - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Brojni oglasi za prodaju maski Foto: (PrintScreen Olx.ba )

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za „Avaz“ su potvrdili da je u prošloj godini pod tarifnim brojem pod kojim se uvoze zaštitne maske uvezeno tih proizvoda u vrijednosti od oko 805 hiljada KM, odnosno oko deset tona.  U UIOBiH nisu nam mogli kazati u kojim se količinama i vrijednosti uvoze prečistači zraka za prostorije jer, kako su naveli „sva se roba tarifira prema carinskoj tarifi, a ne prema svrsi ili opisu robe.“  

No, saznajemo da je posljednjih dana potražnja i za ovom robom u porastu, a roditelji djece u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi, u namjeri da zaštite svoju djecu, čak razmišljaju da u učionice vlastitim novcem kupe takve prečištače.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je za „Avaz“ kazala majka jednog školarca, cijena tog uređaja je oko 500 KM.

Avaz.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 29
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zeničanin udarao oca sjekirom u glavu, osuđen na godinu zatvora

Portal 072info

Na području Zenice oduzete cigarete bez akciznih markica u vrijednosti od 78.100 KM

Portal 072info

Grad teške industrije: Snijegom prekrivena Zenica – iz zraka izgleda čarobno (VIDEO)

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME