Portal 072info

Maslinovim uljem smanjite rizik od srčanog udara

Novi testovi pokazali su da redovna konzumacija maslinog ulja poboljšava zdravlje srca. Maslinovo ulje naime sadrži omega-6 masne kiseline koje blokiraju upalne procese kod hroničnih zdravstvenih tegoba, kao što su srčane bolesti i artritis.

Namočite krišku hljeba maslinovim uljem i mogli biste smanjiti rizik od srčanog udara u samo šest sedmica, tvrde naučnici sa Univerziteta u Glasgowu. Sofisticirani novi testovi pokazali su da redovna konzumacija maslinovog ulja dramatično poboljšava hemijske signale u tijelu povezane s bolestima krvnih žila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanje škotskih naučnika pokazalo je da dodavanjem samo četiri čajne kašikice, tj. 20 mililitara maslinovog ulja zdravoj prehrani odrasle osobe, možemo učiniti čuda za naše zdravlje. Dr. Bill Mullen je ovom prilikom izjavio:

“Ako možemo identificirati rane znakove bolesti, prije nego što se bolest razvije, možemo je i početi liječiti prije nego postane problem koji zahtijeva skupo liječenje.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U samo šest sedmica mjerenja, poboljšali su se različiti znakovi srčanih bolesti, koji su mjereni u urinu. Ovo je prvi put da se koristila ova tehnika kako bi se otkrilo koja je tačno namirnica odgovorna za blagotovorne učinke za organizam. Ovom prilikom željelo se otkriti kako će maslinovo ulje uticati na zdravlje srca kod ljudi koji ga inače ne konzumiraju. I pokazalo se i više nego korisnim, pa se naučnici i zdravstveni djelatnici nadaju da će ova otkrića ponukati ljude da barem djelomično zamijene svoja dosadašnja ulja s maslinovim.

Inače, istraživanjem je otkriveno i da se konzumiranjem maslinovog ulja (ili na salati ili natopljenog u hljebu) smanjio krvni pritisak i poboljšao omjer dobrih i loših masti u krvi, iako nije uticalo na holesterol.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME