A0FD7E65 B00D 4129 9842 9EFC8FA2CEC6
AUTOR: P.D.
DATUM: pro 2, 2021 @ 12:43
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Brojni građani Zenice ogorčeni su činjenicom da se vodi politički montirani proces protiv Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, zbog čega su i danas u velikom broju došli na spontano okupljanje i skup podrške prvom čovjeku grada.

Osim skupa koji je održan u 12 sati, na kojem su poslane poruke podrške prvom čovjeku Zenice i još jednom podvučeno da se radi o politički montiranom procesu, vanrednu konferenciju za medije u 11.55 sati održali su predstavnici Gradske uprave Zenica i Sindikalne organizacije Grada Zenica.

406892E7 A791 4DDB 86A5 5E3B5FE2C1F3

Prema riječima Selvera Kelešture, sektetara Gradske uprave Zenica, nakon iznenadnog odsustva gradonačelnika Gradska uprava Zenica suočen je, ako ovako ostane, blokadom rada.

-Prema odredbama zakona, Statuta Grada, Zakona o budžetima i drugim propisima, jedini ovlašteni organ za donošenje određenih akata jeste gradonačelnik. Decembar je mjesec i vrijeme kada se utvrđuje odnosno donosi Budžet i Odluka o privremenom financiranju. Jedini ovlašteni predlagač za donošenje Nacrta ili Prijedloga nacrta budžeta jeste gradonačelnik i nijedan organ to ne može uraditi. U funkcioniranju svih nivoa vlasti alfa i omega u postupanju je gradonačelnik. Ako ova situacija bude ovakva, sa iznenadnim odsustvom gradonačelnika, mogu nastati brojni problemi – ukazao je Keleštura. 

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na skupu podrške zeničkom gradonačelniku obratili su se članovi “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, kao i federalni zastupnici Aida Baručija i Eldin Vrače.

EAF9A82E 9F81 4511 A926 D79726FBFB54

Svi oni zauzeli su jasnu poruku da se radi o klasičnom pokušaju diskreditacije najozbiljnijeg protukandidata za predstojeće izbore, ali i da je ovo ništa drugo nego udar na instituciju gradonačelnika. 

– Fudo je Zenica, živio gradonačelniče – piše na jednom od trasnparenata.

Danas će biti donesena i odluka hoće li privedeni biti pušteni na slobodu ili će biti određene mjere zabrane ili eventualno pritvora, što bi dovelo do blokade grada. 

Kako su najavili ogorčeni građani, ukoliko dođe do pritvora, slijede masovniji protesti ispred Tužilaštva ZDK, a novo okupljanje najavila je “ZI-KF” već sutra u 11 sati. 

LIDER