AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Novi broj magazina Like! donosi dramatične rezultate testiranja zdravstvene ispravnosti sladoleda iz hrvatskih slastičarnica. Like!-ovi reporteri nasumično su odabrali deset zagrebačkih slastičarnica čije su uzorke analizirali u vodećoj hrvatskoj laboratoriji.

Mikrobiološka analiza

Rezultati su apsolutno poražavajući – u 90 posto uzoraka pronašli smo bakterije opasne po zdravlje. Like! je u svoj test uključio popularne zagrebačke slastičarnice, kvartovske lokale i jedan svjetski lanac brze hrane. Zdravstveno se ispravnim pokazao samo sladoled iz jedne slastičarnice u najstrožem centru.

Analizu je obavio Odjel za mikrobiološke analize hrane i predmeta opšte upotrebe Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, na čelu s Ivančicom Kovaček, šeficom Odjela za mikrobioloiju.

Hiljadu puta veća

Prije nego što su krenuli u obilazak slastičarnica, reporteri Like!-a kod doktorice su prošli detaljan kurs uzimanja uzoraka kako bi rezultati analize bili relevantni. Dobra je vijest da ni u jednom uzorku nije otkrivena salmonela, no u mnogima su pronađene opasne bakterije, među kojima i zloglasni zlatni stafilokok. Detaljni izvještaji Zavoda otkrivaju da je u nekim uzorcima pronađena čak 10.000 puta veća količina od dopuštene.

Iako je količina nekih potencijalno opasnih bakterija bila više hiljada puta veća od dopuštene prema hrvatskim pravilima, iz Zavoda su odgovorili da testirane slastičarnice neće biti sankcionirane s obzirom na to da je s ulaskom u Evropsku uniju preuzeta regulativa prema kojoj jednostavno ne postoje maksimalne granične količine bakterija, nego inspekcija reaguje samo ako zaprimi prijavu da je neki od konzumenata zaražene hrane završio u bolnici.

Detaljni rezultati

Detaljne rezultate testa i popis testiranih slastičarnica potražite u novom Like!-u, koji izlazi u paketu s Nedjeljnim Jutarnjim 29. Juna, a osim testa sladoleda, donosi veliko finale Like!-ova make-overa, test menzi te specijal o spavanju.

Jutarnji.hr