SA VAKCINE PKG ALT 120210709 164702337 mxf Still002 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Više puta najavljeno, nikad realizirano. Masovno cijepljenje u Federaciji BiH još nije započelo. Nadležni iz tjedna u tjedan najavljuju dolazak većih količina cjepiva, a dosad je coijepljeno samo 9 posto građana u tom entitetu. Federacija dosad nije izravno nabavila nijedno cjepivo. Najveći broj stigao je u donacijama, danas i nova iz Republike Slovenije.

FIXGEHALT

Više puta najavljeno, nikad realizirano. Masovno cijepljenje u Federaciji BiH još nije započelo. Nadležni iz tjedna u tjedan najavljuju dolazak većih količina cjepiva, a dosad je cijepljeno samo 9 posto građana u tom entitetu.

Federacija dosad nije izravno nabavila nijedno cjepivo. Najveći broj stigao je u donacijama, danas i nova iz Republike Slovenije.

Katastrofalno…. prvi put sam bila vrlo ponosna kada sam vidjela vakcinaciju u Zetri, podsjetilo me sve na Olimpijadu, savršeno sve organizirano, to je bilo u početku… međutim vidite poslije šta je bilo. Vidite šta nam naši rade, sramotno da ljudi moraju ići na vakcinaciju u druge zemlje“, kazala je Vesna Njegić.

LIDER

Istu zamjerku ima i druga Sarajka Darinka Zoranović. Federacija do sada nije nabavila nijednu vakcinu, a realizacija kupovine od Kine se sedmicama iščekuje. No, Darinka se brine da će doći do novog problema kada vakcine dođu.

Treba se vakcinisati, svi. Radi zdravlja. Međutim mnogi neće, imam puno u komšiluku što govore da neće. Šta ćeš…. ja sada idem 27. druga doza, revakcinacija i tako“, kazala je Darinka Zoranović za N1.

Dok jedan entitet nije direktno nabavio vakcine, drugi pak jeste. Republika Srpska je do sada kupila više od 200 hiljada doza cjepiva. Proces masovne vakcinacije teče, a sada su vakcinisani i pripadnici MUP-a ovog entiteta.

“Došao sam se vakcinisati, vakcinacija na dobrovoljnoj bazi. Došao sam da bih zaštitio sebe, svoju porodicu i kolege i sve”, kaže Dušan Kureljušić.