Matematičar iz Hrvatske kreirao prognostički model korona virusa za BiH

Matematičar iz Hrvatske kreirao prognostički model korona virusa za BiH

Nenad Bakić, hrvatski matematičar, analitičar i inovator, kreairao je prognostički model korona virusa u Bosni i Hercegovini i objavio ga na svom Facebook profilu, prema kojem je naša zemlja u samom vrhu novog vala epidemije.

Bakić je naveo da će se, kada je riječ o vakcinaciji bh. stanovništva, situacija popraviti, kako on kaže, s “nekih 700.000 doza do kraja maja”.

“Skromno je u nekim varijablama, primjera radi, nemam podatke o hospitalizacijama, te također slučajevi i umrli su sa CSSEGISandData gdje su podaci ponedjeljkom objedinjeni za cijeli vikend, tako da nisam mogao napraviti projekcije po danima u sedmici, što je u biti nevažno”, naveo je Bakić.

Smatra da je BiH negdje pri vrhu epidemije, prenosi Faktor.

“Smrtnost će pasti, stoga su mi već i sada projekcije umrlih manje od IHME – koji će, vjerujem, večeras objaviti znatno pesimističnije prognoze”, napisao je Bakić uz tri grafička prikaza.

Prema posljednjim podacima, jučer je u našoj zemlji potvrđeno je 1.698 novih slučajeva zaraze korona virusom, a od posljedica COVID-19 preminulo je 76 osoba.

https://www.facebook.com/nenad.bakic/posts/10159048636434556

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE