Maturanti srednjih škola u ZDK će maturske radove braniti online

Podijelite vijest

Maturanti završnih razreda srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu svoje će maturske radove braniti online, odnosno na način na koji se trenutno i izvodi nastava- kazao je u izjavi za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Spahija Kozlić. Škole su, napominje ministar Kozlić, zbog proglašenja pandemije koronavirusa još 16. marta počele izvoditi konsultativnu nastavu uz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Prošlog su im mjeseca dostavljena i uputstva o načinu praćenja, vrednovanja i ocjenjivanja učenika u osnovnim i srednjim školama te o načinu polaganja mature i završnog ispita u srednjim školama.

“S obzirom da se još nisu stekli uvjeti za povratak đaka i nastavnika u škole te da nije profunkcionirao ni javni prijevoz, srednjoškolci će svoje maturske radove raditi na način kako se i odvija nastava. Đaci bi ovih dana trebali početi izradu maturskih radova, koje će braniti online početkom juna. Tamo gdje nije moguć pristup internetu, roditelji mogu doći do škole i dostaviti završne radove svoje djece”, objašnjava ministar Kozlić, koji vjeruje da se do kraja školske godine u škole neće vraćati ni ostali srednjoškolci ni osnovci.

Veliki bi, napominje, u ovakvim okolnostima bio rizik djecu uopće i vratiti u škole. Svi maturanti u srednjim školama nastavu bi trebali završiti do 5., a u osnovnim do 12. juna, ali bi za sve đake školska godina trebala biti okončana do polovine juna.

“Škole su dobile uputstva da izvrše izmjene i dopune godišnjih planova i programa te da iz njih izbace sve aktivnosti koje nisu nastava. To znači ekskurzije, izlete pa bi i školska godina trebala biti nešto ranije okončana”, najavljuje Kozlić.

On napominje kako je zadovoljan načinom na koji se izvodi nastava te kako su na vanredne okolnosti odgovorili svi akteri.

“S obzirom na ograničene resurse, mogu reći da se nastava odvija i bolje nego sam očekivao. Ovo je bilo veliko iskustvo za đake, nastavnike, direktore škola, ali roditelje. Svi su dali doprinos da se realizira planirani fond časova”, ističe ministar Kozlić.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Fena


Podijelite vijest