MCP BiH: Novinare uvrstiti na listu prioriteta za cijepljenje protiv Covida-19

kamere mediji novinari 212143 725x408 1

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je temeljem dopisa Društva novinara BiH uputilo pismo entitetskim ministarstvima zdravstva i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta sa zamolbom da novinare uvrste na listu prioriteta za cijepljenje protiv virusa Covid-19.

“Činjenica je da je medijska profesija uvijek i u svakom vremenu najizloženija udarima društvenog trenutka pa tako su i danas izloženi udaru virusa Covid 19. S punim uvažavanjem njihove zamolbe i izraženog straha za živote novinara upućujemo vam zamolbu da razmotrite mogućnost njihovog uvrštavanja na prioritetnu listu za cijepljenje”, navodi se u pismu između ostalog.

“Kao što vam je poznato, Ministarstvo civilnih poslova nema ingerencije da odlučuje o listi prioriteta za cijepljenje, ali s punom odgovornošću, razumijevanjem i ljudskom savješću vam dostavljamo njihov upit na razmatranje u nadi da ćete prepoznati značaj njihova priključenja na listu prioriteta”, dodaje se u pismu.

Iz ministarstva navode da čvrsto vjeruju da će nadležna ministarstva zdravstva imati razumijevanje za apel Društva novinara BiH i da će njihova odluka biti u prilog profesiji koja često ne zna niti za radno vrijeme, niti za privilegirane uvjete rada, niti za nerješivost bilo koje prepreke na putu izvršenja njihovog radnog zadatka.

Prethodni članakKisić Tepavčević: Tri osobe imale ozbiljnije reakcije na vakcinu protiv COVID-a
Sljedeći članakKo je djevojka koja je Srbijanca zadovoljavala tokom razbojništva