Portal 072info

Medica: Zdravstvo osjetljivo na žrtve nasilja

U sistemskom zbrinjavanju žrtava rodnozasnovanog nasilja vrlo bitna i često prva institucija jeste zdravstvena ustanova. Obuku zdravstvenih radnika o senzibiliziranom i pristupu bez osudjivanja provodi zenička Medika već nekoliko godina. Treći modul treninga, Pristup osjetljiv na stres i traumu za zdravstvene radnike sa područja USK koji pružaju pomoć žrtvama rodnozasnovanog nasilja, započeo je danas u Zenici.

Riječ je o transnacionalnom zdravstvenom trening programu koji Medika Zenica provodi od 2014. godine u Unskosanskom, Srednjebosanskom i Zeničkodobojskom kantonu. Prvo je obučeno 13 trenera – zdravstvenih stručnjaka, a potom i na desetine medicinskih tehničara i ljekara domova zdravlja, kantonalnih bolnica, kako odjela ginekologije, tako i pedijatrije. Cilj je da oni imaju što adekvatniji pristup na stres i traumu koje proživljava žrtva rodnozasnovanog nasilja.

Medicinari obučeni proteklih mjeseci o adekvatnom, senzbiliziranom pristupu žrtvama nasilja treba da svoje znanje i iskustvo prenose kolegama.

Narednih dana slijede treninzi za zdravstvene radnike  Zeničkodobojskog i Srednjebosanskog kantona. (A.H.)


Rtvze.ba

Podijelite članak