Portal 072info

Medicinarima iz BiH pruža se šansa za zaposlenje u Njemačkoj

Njemačka kompanija “Convivo”, čije je sjedište u Bremenu, jedina je na bh. tržištu koja se pojavljuje kao direktni poslodavac, a ne posrednik u zapošljavanju našeg medicinskog osoblja.

 

– Radnici iz Bosne i Hercegovine su na veoma dobrom glasu u Njemačkoj, prvenstveno zbog toga što su motivirani, odgovorni i korektni u poslu te su veoma srčani i razumiju potrebe starijih osoba o kojima se brinu. Nijemci mnogo više vole naše nego, primjera radi, njegovatelje iz Rumunije ili Bugarske. Svi poslodavci koji su se susreli s našim radnicima, poslije su željeli samo osoblje iz BiH – kaže Zinaida Kadić, ovlašteni saradnik za integraciju medicinskog osoblja iz inozemstva u kompaniji “Convivo”, koja zapošljava 1.100 radnika.

Ova kompanija trenutno je u potrazi za bh. medicinskim osobljem za rad u Njemačkoj na poslovima njegovanja starijih i nemoćnih osoba.

– Jedini smo u BiH direktni poslodavci, nismo posrednici. Trenutno širimo poslovanje u Njemačkoj pa nam je kontinuirano potrebno medicinsko osoblje – pojasnila je Kadić na početku našeg razgovora.

“Convivo” održava 26 staračkih domova u Njemačkoj, pruža usluge kompletne njege starijih i nemoćnih, ali i parcijalnu njegu.

I sama Kadić, prije nego što je postala dio tima ove kompanije, radila je posao medicinske sestre u Njemačkoj. Kada je postala menadžer, a budući da je iz BiH, odlučila je da na ovaj način pomogne svojim sunarodnjacima koji su u potrazi za poslom.

– Prilikom zapošljavanja obavezno se potpisuje ugovor, tražimo medicinski kadar isključivo s evidencije nezaposlenih u BiH. Sarađujemo s Agencijom za rad i zapošljavanje, kao i direktno sa medicinskim školama u BiH, a imamo potpisan dogovor i sa Ministarstvom obrazovanja KS. Radnici dolaze prema ugovoru na godinu. Naša je želja da ugovori budu na neodređeno, ali trenutno ne postoji ta mogućnost, jer su takvi zakoni u Njemačkoj – pojasnila je Kadić.

Kada su u pitanju uvjeti rada, kompanija nudi početnu plaću od 1.900 eura, kao i 300 eura za smještaj sa plaćenim režijama.

– Ovo je radno mjesto koje omogućava veoma brz napredak u karijeri. Uvjet je završena srednja ili visoka medicinska škola, B2 stepen poznavanja njemačkog jezika. U ovom trenutku možemo zaposliti minimalno 35 radnika iz BiH, a do sada smo našli posao za više od 100 naših ljudi. Od toga ih je tridesetak došlo sa svojim porodicama. Nema ograničenja po pitanju starosti niti po pitanju radnog iskustva – pojasnila je Kadić.

Dodala je da je u planu kompanije da do kraja ove godine utrostruči svoje poslovanje.

– Ovog ljeta započet ćemo još jedan projekt. Riječ je o tome da će 26 učenika treće godine Srednje medicinske škole u Zenici i Bihaću doći kod nas na mjesec i po i ovdje će odraditi praksu. Dolaze da se upoznamo, tačnije da upoznaju poslodavca, a s opcijom da, kada završe školu, mogu odmah početi raditi kod nas – pojasnila je Kadić.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box