Medicinska sestra koja je pobijedila Covid: Ovo je moj drugi život

Merlin Pambuan
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kao medicinska sestra, veteranka odjela za intenzivnu njegu, čiji je posao zbrinjavanje najtežih pacijenata u svojoj matičnoj bolnici u Long Beachu, California, Merlin Pambuan našla se početkom pandemije u ulozi onih čije je živote spašavala.

U tragičnoj zamjeni uloga, Pambuan je ovog proljeća postala jedna od pacijenata na odjelu intenzivne njege Medicinskog centra St. Mary, a na životu ju je mjesecima održavao respirator. Njenu priču prenio je Reuters.

U nekoliko navrata se približila smrti, otkrili su kasnije njezini doktori. U jednom trenutku stanje joj je bilo toliko loše da je medicinsko osoblje s porodicom razgovaralo o eventualnom skidanju Merlin s aparata.

Ali, desilo se čudo. Iako i dalje preslaba da stoji na nogama, Merlin je opet mogla da diše bez podrške respiratora. U oktobru je proslavila 66. rođendan, a prije tek par dana napustila je bolnicu.

 “Ovo je moj drugi život”, rekla je Pambuan nekoliko trenutaka ranije, dok se pripremala napustiti bolničku sobu, u pratnji supruga Daniela (63) i kćeri Shantell (33). 

Nesebična medicinska podrška koju je primala od kolega – uključujući mnoge liječnike, kolege medicinske sestre i terapeute koji su sudjelovali u njezi – prava je slika rijetkih momenata trijumfa za medicinsko osoblje bolnice iscrpljno pandemijom.

“Za to živimo … gledajući kako pacijenti odlaze kući živi i u dobrom stanju”, rekao je dr. Maged Tanios. Dodao je da je njezin oporavak posebna pobjeda jer je Merlin dio šire bolničke “obitelji”.

Sada već bivša pacijentica je kazala kako nema sjećanje o četiri mjeseca koja je provela prikopčana na aparate koji su zapravo disali za nju – od početka maja do septembra, ali se sjeća momenta kada se probudila i uspjela da pomjeri ruke i noge.

Uz poticaj medicinskog osoblja i kćerke, Pambuan kaže kako je bila odlučna da vrati svoju mobilnost i svoj život.

“Rekla sam: Ne, borit ću se protiv COVID-a”, ispričala je. “Počela sam pomjerati ruku i došao je fizioterapeut koje je rekao: Pomjeraš ruke, tad sam odgovorila: Borit ću se!”

Pambuan je posljednjih nekoliko mjeseci svog boravka u bolnici provela na fizičkoj i respiratornoj rehabilitaciji i nastavit će se oporavljati kod kuće, dok će mir, kako je rekla, mijenjati tempom.