ukc tuzla pandemija koronavirus trijaza
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Situacija u Bosni i Hercegovini postaje alarmantna zbog pandemije uzrokovane koronavirusom. Ovo je mišljenje medicinske struke.

Goran Čerkez, pomoćnik Ministarstva zdravstva Federacije BiH upozorava da nije samo zabrinjavajuće stanje u Kantonu Sarajevo, kritično je i u ostalim kantonima, kao što su ZDK, HNK, TK, SBK…

Čerkez navodi da se porast broja zaraženih ne dešava samo u BiH. Evidentno je povećanje zaraženih i u regionu, a i u cijeloj Evropi.

Sve više se uvode određene restriktivne mjere, zatvaraju se određeni objekti. Imamo parcijalne lockdowne, uvodi se u nekim evropskim zemljama čak i policijski sat.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sektor je imao dovoljno vremena da se opremi, kroz međunarodnu podršku kao i kroz sredstva koja imaju kantonalne vlade. Kako kaže, imaju svega ali se boje da će im snagu izgubiti ono što je najvažnije, medicinski kadar.

  • Testova nikad nije falilo. Imamo dovoljan broj testova i danas. Imamo određen broj testova koji će nam služiti za pitanje gripe, da bi mogli diferencirati. Očekujemo i dodatne testove za pitanje gripe i covida. Zaštitne opreme imamo dovoljno, opreme u bonicama također. Ono što nas najviše brine je premorenost i nedostatak kadra. Možete imati krevete, možete imati prostore, ali ako nemate dovoljno osposobljenog kadra da rade s covidom, to predstavlja najveći problem – pojasnio je on.

Vapaj je upućen i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Zabrinjavajuće je i to da je u protekla 24 sata skoro svaka druga osoba koja je testirana na koronavirus bila pozitivna.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, kako kaže, zabrinuta je zbog situacije koju je prouzrokovao koronavirus u našoj zemlji.

  • Treći talas korone u Sarajevu, pa i Bosni i Hercegovini, tek počinje.
  • Osim toga, loše je i ovo što imamo trenutno, velike su to brojke, a mi svi umorni. Niko ne pomaže, sami nosimo teret pandemije u KS od prvog dana – pojasnila je direktorica KCUS -a.
Hayat

Prema informacijama s KCUS-a 100 uposlenika iz redovnog rada  opslužuju kliniku na Podhrastovima, jer je to dio Infektivne klinike KCUS-a.

  •  Trudimo se zaštititi osoblje, ali i bolesnike koji su smješteni u KCUS-u ili trebaju neku od naših usluga – kaže Izetbegović.

Prema riječima direktorice KCUS-a najveća opasnost je mogućnost da se veliki broj uposlenika KCUS-a zaraze u isto vrijeme, tada bi sistem pao, a Kanton Sarajevo nema alternativu KCUS-u.

Prema posljednjim podacima u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata zabilježeno je najmanje 556 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od toga je u Federaciji BiH registrovano je 379, a u RS 177 novooboljelih.

U posljednja 24 sata od koronavirusa preminulo je troje, svi iz RS.

Hayat