Portal 072info

Medicinske sestre u Sarajevu nakon povećanja plaća ljekarima: Diskriminirane smo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Komora medicinskih sestara – tehničara KS saopćila je da u 2020. godini, koju WHO proglašava godinom medicinskih sestara i babica zbog pandemije koronavirusa, kantonalne zdravstvene ustanove nagrađuju jedne, a zanemaruju i diskriminiraju rad drugih. Sukladno Članu 37. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti medicine i stomatologije na teritoriju Kantona Sarajevo sve zdravstvene ustanove donijele su odluku kojom je odobrena isplata razlika plaća ljekarima i stomatolozima za mjesec novembar 2019. te januar i februar 2020. godine u odnosu na dosadašnje koeficijente.

Medicinske sestre – tehničari navode da se u vremenu kada se zdravstveni sistem suočava sa izazovima pandemije koronavirusa dovodi do podjele među zdravstvenim radnicima na one koji su značajni i one koji nisu, upozorivši da se u trenutnim procesima i uloge rada mogu okrenuti u tom smjeru.

“Dosadašnja zdravstvena politika u Kantonu Sarajevo nije bila blagonaklona prema najbrojnijoj profesiji u zdravstvu i glas profesionalaca u sestrinstvu se kontinuirano zanemarivao. Profesija je diskreditovana, posebno u donošenju reformskih planova u zdravstvu… Uložit ćemo napore da promijenimo način dosadašnje prakse”, stoji u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

KLIX


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 74
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME