Portal 072info

Medicinski timovi iz BiH danas idu u Novi Pazar

20200709223016 609648
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine u sastavu od 15 zdravstvenih radnika iz Sarajeva i Tuzle ujutro će krenuti u Novi Pazar kako bi pružili svoju pomoć u borbi protiv epidemije virusa korona.

Timovi bh. stručnjaka sastavljeni su u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zatim Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli te sarajevskoj Hitnoj pomoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba šest zaposlenih KCUS-a se nalazi u timu ove zdravstvene ustanove, a koji predvodi šef Klinike za infektologiju doc. dr Rusmir Baljić.

Pored njega tu su još i anesteziolog prim. dr Ilijaz Aslani, infektolog dr sci. med. Refet Gojak, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije d. Tarik Hajro, specijalizant iz oblasti anestezije dr Muhamed Kubat kao i specijalizant iz oblasti infektologije dr Semir Hrvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tim iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli sastavljen je od troje specijalista te isto toliko medicinskih tehničara, a na čelu ovog tima se nalazi poznati hirurg prof. dr Zijah Rifatbegović.

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo odabrana su tri zaposlena i to direktor ove zdravstvene ustanove mr sci. med. dr Adem Zalihić, kao i medicinski tehničari Sedin Popara i Adnan Salčin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav ranije je najavila da će dva člana ovog štaba biti dio tima ljekara iz Sarajeva, koji će otputovati u Novi Pazar radi pružanja pomoći u borbi protiv virusa korona.

Kako piše Klix.ba, prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana koliko traje jedan inkubacioni ciklus.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećamo, Republika Srbija je 6. jula odlučila dati saglasnost ljekarima iz BiH koji su ponudili pomoć Novom Pazaru gdje je veoma teška situacija u vezi s virusom korona.

Proteklih dana se u javnosti nerijetko moglo čuti da je stanje u Sandžaku mnogo više od alarmantnog. Broj zaraženih virusom korona iz dana u dan raste, a tamošnji zdravstveni sistem je u kolapsu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najsloženije je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru gdje osim opreme nedostaje i zdravstvenih radnika jer je nemali broj njih inficiran virusom SARS-CoV-2.

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nakon mirnog perioda, otkriven najveći klaster u ovom kantonu: Nakon popuštanja mjera došlo do širenja zaraze

072info.com

Grčka ponovno uvodi mjere, zbog korone zatvaraju se barovi i restorani

072info.com

Iza nas je najcrnji dan od pojave korona virusa u BiH

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME