Portal 072info

MEDICINSKO ČUDO: Blizanci su nekada bili spojeni glavama, ali ono što se desilo sve je iznenadilo!

Majka Karla i Klirensa Aguajera kaže da njihove rođendane slavi dva puta – 21. aprila, kada su rođeni, i 4. avgusta, kada su ovi sijamski blizanci, spojeni u predjelu glave, razdvojeni. Dječaci, koji sada imaju 12 godina, dijelili su veliki dio lobanje kao i pet santimetara mozga. Hirurzi su izveli pravo medicinsko čudo, i oba dječaka su i dalje živa. 

Jedan od dječaka koristi ajped, igra igrice i đuska uz muziku Majkla Džeksona. Njegov brat ima primijetne i moguće trajne poteškoće u govoru i kretanju. Njihovo razdvajanje nije bilo idealno, ali majka Arlin kaže da je sama činjenica da su obojica živi dovoljan razlog za slavlje.

“Kada su rođeni, ljekari su mi rekli da moram da biram koji će od njih dvojice živeti. Rekla sam da ne mogu da napravim takav izbor“, kaže majka, koja je dječake rodila na Filipinima.

Dječaci su rođeni sa spojenim glavama, nisu mogli da sjede, jedu, stoje, pa čak ni da vide jedan drugog. Nakon što je dječija bolnica u Bronksu prihvatila njihov slučaj, ostavljanje dječaka u ovom stanju nije se ni postavljalo kao opcija.

“Da tada nisu došli u bolnicu sigurno bi umrli. Veoma sam ponosan što sam dio ovoga. Malo sam razočaran nekim od rezultata ali vidjeti da su ova djeca preživjela je zaista predivno“, kaže dr Robert Marion, pedijatar ovih dječaka. Dječaci su razdvojeni 4. avgusta 2004. godine u operaciji koja je tada bila neuobičajena, i sastojala se iz četiri operacije u toku devet mjeseci.

Untitled

Kada je sve obavljeno, dr Dejvid Stafenberg, plastični hirurg koji je radio na ovom slučaju, rekao je majci: “Sada ste majka dva dječaka“. Dr Džejms Gudrič, koji je sa svojim timom razdvojio još četiri para sijamskih blizanaca spojenih glavama, kaže da je operacija bila posebno rizična, jer su dječaci dijelili oko 5 santimetara mozga.

“Kada pređete jedan ili dva santimetra, jedno ili oba djeteta snosi posljedice“, kaže on. Nažalost, to se i dogodilo, pa je desna hemisfera Karlovog mozga pretrpjela oštećenja. Zbog toga on ne može najbolje da koristi lijevu ruku kao ni nogu, i slabo priča.

On koristi kolica, ali majka se nada da će se njegovo stanje popraviti vremenom, ali dr Gudrič sumnja da će oporavak ikada biti potpun. S druge strane, njegov brat vodi normalan život, iako ima poteškoće u govoru i teško ga je razumjeti. Ali, on je veselo i razdragano dijete. Klirens je pun energije i ljekari predviđaju da će biti sasvim normalna odrasla osoba.

Žena Blic

Podijelite članak