ac96e6f39461f3d41aff0a2051487af1 1
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Ako potrošnja medicinskog kisika bude na nivou novembra i decembra prošle godine, naći ćemo se u izuzetno teškoj situaciji, kaže za Faktor Avdo Dedić, direktor Messer Tehnoplin/Messer BH Gas, jedinog proizvođača kisika u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, medicinski kisik, prijeko potreban u borbi protiv koronavirusa, sve je teže pronaći na inostranom tržištu.

– Nabavljamo na sedmičnoj bazi. Situacija je teška. Uglavnom ga uvozimo iz Austrije te kombinujemo sa količinama koje možemo nabaviti od sestrinskih firmi u regiji. Određena količina proizvodi se u našem postrojenju u Zenici, ali ona nije dovoljna u vrijeme pandemije. Kada je normalna situacija, proizvedeni kisik u Zenici uglavnom bude dovoljan za tržište koje mi opslužujemo. U BiH ima još nekoliko firmi koje se bave nabavkom kisika, ali mi pokrivamo veći dio tržišta – ističe Dedić.

Avdo Dedić, direktor Messer Tehnoplin/Messer BH Gas

Podvlači da je tokom hladnijeg vremena lakše proizvesti medicinski kisik.

– Tešku situaciju u posljednja dva mjeseca 2020. prebrodili smo zahvaljujući i većoj proizvodnji koju omogućava zima. Sada je situacija komplikovanija. Šta nam preostaje? Boriti se na tržištu i nadati se kako će vakcinacija u Evropi i regiji polučiti pozitivan efekat kako bi na tom tržištu bilo viška kisika koji bi mogli uvesti u BiH. Nažalost, kada će početi vakcinakacija u našoj državi, još niko ne zna – naglašava Dedić.