Portal 072info

Mediji iz Srbije i Hrvatske o dolasku Erdogana u Sarajevo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan boravi danas u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje se susreo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Tokom boravka u Sarajevu  Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”  Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD). 

Posjeta predsjednika Turske izazvala je različite reakcije u našoj zemlji, a o posjeti i skupu pišu i mediji iz regije.

Hrvatski portal Index  piše da bi Erdogan tokom dana “trebao sudjelovati i na skupu koji u dvorani Zetra organizira lobistička skupina Unija europskih demokrata Turske (UETD) i ondje se obratiti pristašama, a procjena je da će u dvorani biti između 10 i 15 tisuća Turaka koji žive u inozemstvu”.

Portal Večenjeg lista prenosi priču pod naslovom “Nisu svi oduševljeni turskim prisustvom na Balkanu” navodeći da “oko 10.000 učenika u 150 bosanskih škola uči turski, treći strani jezik u BiH poslije engleskog i njemačkog”.

“U tom smislu postoji osjećaj zahvalnosti, ali nametljivi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi da Turska igra važnu ulogu u svijetu, a posebno u svojoj nekadašnjoj zoni utjecaja”. 

Portal 24sata.hr također prenosi tekst o sigurnosnoj situaciji uoči dolaska erdogana i navodnoj sigurnosoj prijetnji. Pod naslovom “Planiraju atentat na Erdogana? ‘BiH nema takvih informacija'” prenose informacije agencije Anadolija koja je jučer javilada postoji navodna opasnost od anentata na turskog predsjednika. Ove informacije za N1 je demantovao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Portal B92 prenosi vijest Tanjuga sa naslovom “Sarajevo čeka Erdogana, sve spremno za predsednika Turske”.

“Plakati dobrodošlice polepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane prekrivena turskim zastavama. Dobrodošlica će Erdoganu biti upućena i sa zgrada institucija i ugostiteljskih objekat”, navodi se u vijesti.

Tabloid Informer navodi da je Erdoganu ugrožena sigurnost u BiH. RTS prenosi da Erdogan danas u Sarajevu održati predizborni skup.

Alo s naslovom “Ushićenje u Federaciji” također prenosi agencijsku vijest navodeći da će “strani mediji su u svojim izveštajima uoči dolaska Erdogana u BiH primetili da će turski predsednik praktično ‘dati vetar u leđa’ Izetbegovićevoj SDA na izborima, koji će u BiH biti održani početkom oktobra.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoğan klanjati akšam-namaz.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regionu. 

Napomenuo je da se Turska trudi biti prijatelj što i dokazuje zbog čega ne vidi razlog ovakvoj, kako je kazao, “negativnoj euforiji” u odnosu na dolazak predsjednika Erdoğana te je ocijenio da se radi o pretjerivanju, smatrajući da će se sve smiriti nakon nedjelje. 

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç također je ranije kazao da je posjeta Erdoğana BiH mnogo prije predviđana i planirana te da je u pitanju radna posjeta, ali i da ju je najavio premijer Turske BiH Binali Yildirimkada koji je boravio u BiH. 

Tokom boravka u Sarajevu  Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”  Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD). 

N1

Podijelite članak