Portal 072info

Medijske slobode u BiH u 2015. godini: Građani više vjeruju medijima nego političarima

ILUSTRACIJA
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom Međunarodnog dana slobode medija Fondacija Friedrich Ebert u BiH i Udruženje BH novinari – Klub novinara Banja Luka održali su danas u Banjoj Luci predstavljanje istraživanja “Medijske slobode u BiH u 2015. godini”.
Prema tom istraživanju, koje je trajalo od 25. marta do 15. aprila i koje je obuhvatilo 500 ispitanika, građani BiH najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama, a najmanje političarima i političkim strankama. Rast povjerenja u rad ustanova zabilježen je jedino u slučaju medija.

Ispitanici iz FBiH značajno su manje zadovoljni medijima i novinarima iz RS, nego ispitanici iz RS, dok je, prema ovom istraživanju, primjetan trend rasta zadovoljstva medijima u FBiH od strane građana RS. Najveći broj ispitanika smatra da je sloboda medija u BiH malo ili nikako prisutna, a kao najveći problem tog “ropstva” građani BiH vide u političkoj i finansijskoj zavisnosti medija. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najveći kršioci medijskih prava upravo su – političari, a 88,6 posto ispitanika smatra neprihvatljivim napade na novinare i medijske kuće. Anketa je pokazala da veliki broj građana u BiH smatra da je zahtjev za uvođenje javnog servisa na hrvatskom jeziku zapravo politički zahtjev HDZ-a, koji na taj način želi da kontroliše javni servis u BiH.

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME