E307D790 EEF8 42E0 AE11 81BF4747720D
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Meditacija u hodu ponikla je iz budizma te je prepuna tehnika koje vam mogu pomoći da se osjećate prizemljeno i spokojno. Također, pomoći će vam da razvijete svijest o vašem okruženju, ali i tijelu i mislima.

Tokom meditacije u hodu, hodat ćete po ravnoj liniji u krugu naprijed – nazad kroz svojevrsni labirint. Prakticirajte dosta spor tempo, te pokušajte ukomponovati disanje. Postoji nekoliko vrsta meditacije u hodu, a jedna od najpoznatijih je Vipassana. Prakticirajući nju, meditanti istražuju tri karakteristike uslovljene egzistencije: nestabilnost, nedovoljnost i nesvojstvenost.

Meditacija u hodu pospješuje protok krvi te je posebno korisna onim osobama koje dosta vremena provode sjedeći.

Meditacija poboljšava probavu, te se preporučuje poslije jela. Velike su šanse da ćete njenim praktikovanjem izbjeći probleme sa zatvorom. Također, njenim prakticiranjem poboljšat ćete nivo šećera u krvi.

Naučnici tvrde da ćete, zahvaljujući meditaciji u hodu, poboljšati ravnotežu. 

Meditacija u hodu pogodna je i kada imate određene psihološke problem. Naime, meditacijom u hodu smanjit ćete anksioznost i privremeno se riješiti stresa.

Pored silnih benefita koje će pospješiti vašu svakodnevnicu, ovaj tip meditacije preporučuje se i zbog činjenice da će, njenim prakticiranjem, vaš san biti kvalitetniji, mozak kreativniji, a fizičko vježbanje zabavnije.

Klix