Među 13 uhapšenih i državljani BiH: Migrante vrbovali pa prevozili, zaradili su 3,1 milion eura

22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodje i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji Granicna policija pokriva oko 130km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske nepopunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "Krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, transit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Policija kontrolise zeljeznicki most, jedina kopnena granica sa Srbijom u ovoj regiji (osim granicnog prelaza) na kojoj migranti pokusavaju ilegalno preci granicu."nPhoto: Armin Durgut/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U akciji slovenske, hrvatske, austrijske, mađarske, talijanske i rumunske policije uhapšeno je 13 državljana Slovenije, Srbije i BiH koje se sumnjiči da su prokrijumčarili najmanje 212 migranata i pritom zaradili više od 3,1 miliona eura, izvijestilo je hrvatsko Ravnateljstvo policije.

Policija je saopćila da su tijela za provedbu zakona tokom akcije u koordinaciji Europola kod osumnjičenika pronašla automatsku pušku, poluautomatski pištolj, prigušivače, lovačku pušku s optičkim nišanom, više od 2300 komada raznih vrsta streljiva, razne vrste droga i dopinških sredstava, elektroničke uređaje i gotovinu.

Iz policije u četvrtak preciziraju da su kriminalci reklamirali svoje nezakonite aktivnosti na raznim društvenim mrežama, kako bi privukli što više migranata koje bi zatim krijumčarili preko granica.

Dodaju kako su u tu svrhu objavljivali snimke uspješnih krijumčarenja, a migrante su prevozili iz Hrvatske preko Slovenije u Italiju ili iz Srbije preko Mađarske u Austriju.

U policiji ističu kako su migranti za nezakonite putovanje iz Srbije u Austriju plaćali oko 5000 eura po osobi, a cjelokupno putovanje iz zemlje porijekla do EU stajalo je između 15.000 do 20.000 eura, čime su krijumčari ostvarivali ogromne zarade.

Istražitelji vjeruju da su kriminalci ukupno zaradili najmanje 100.000 eura od prijevoza iz Srbije u Austriju, odnosno sveukupno više od 3,1 milion eura, prenosi Hina.

Migranti su u pravilu uz vodiča pješice ulazili u Mađarsku preko srpsko-mađarske granice, nakon čega bi ih osumnjičenici pokupili automobilima.

U  policiji ističu kako su istraživanja pokazala da se u istom vozilu prevozilo i do 37 osoba, čime su njihovo zdravlje i životi bili izloženi visokom riziku.

Migrante se zatim prevozilo kroz Mađarsku i ostavljalo u neposrednoj blizini granice s Austrijom, a nakon što bi pješice ušli u Austriju, predali bi se policiji i zatražili azil.