AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Na jednoj od najprestižnijih listi rangiranja univerziteta u svijetu koju objavljuje Centar za rangiranje svetskih univerziteta (CWUR), koja je najmjerodavnija za vrednovanje univerziteta i nastavnonaučnog osoblja pored Šangajske liste, nema nijedne visokoškolske ustanove iz BiH.

Spisak koji broji 2.000 svjetskih univerziteta na svom čelu ima Harvard kojeg slijedi Institut za tehnologiju Massachusetts, zatim Stanford, Cambridge i Oxford. Samo začelje ove liste zauzeo je Univerzitet Kyonggi iz Sjeverne Koreje.

Kada je riječ o susjednim državnim univerzitetima, beogradski univerzitet je zauzeo 346. mjesto, Univerzitet u Ljubljani je 384. mjestu, dok je Zagreb na 517. poziciji. Na spisku se nalaze i visokoškolske ustanove iz Splita, Maribora, Novog Sada, Rijeke, Niša, Kragujevca, Nove Gorušice, Osijeka i Skoplja.

Centar za svjetske univerzitetske ocjene (CWUR) vodeća je savjetodavna organizacija koja pruža usluge konsaltinga u polju obrazovne politike, nudi strateški uvid i usluge savjetovanja vladama i univerzitetima radi poboljšanja rezultata obrazovanja i istraživanja.