Portal 072info

Među kandidatima za načelnike samo 6,2 posto žena

Foto: Ilustracija / Facebook / 072info

Na predstojećim lokalnim izborima u BiH bit će ukupno 417 kandidata za općinske načelnike ili gradonačelnike, ali je među njima samo 26 žena, odnosno 6,2 posto.

Ova informacija saopćena je danas, prvog dana konferncije “Političke stranke, mediji i žene u politici u BiH: Lokalni izbori 2016” koju je u Neumu organizirala Westminsterska fondacija za demokratiju u BiH u okviru promocije žena u politici u BiH. Konferencija za predstavnike političkih stranaka, nevladinog sektora i medija zamišljena je kao forum za dijalog relevantnih aktera te za dogovor o konkretnim koracima koje namjeravaju uraditi tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2016.

 

Direktorica Fondacije CURE Jadranka Miličević, komentirajući podatke o veoma malom broju žena kandidata za načelničke položaje, kaže da to pokazuje da politički lideri ne uvažavaju žene kao sposobne kandidate koji mogu kvalitetno predstavljati i voditi politiku u ime svih građana i građanki BiH.

Ona smatra da bi se u najjačim političkim strankama u BiH sigurno moglo naći mnogo žena sposobnih da obnašaju funkciju načelnika, ali nisu prepoznate u svojim političkim partijama.

– Ali, ako politička stranka ne daje javni prostor ženama kao direktoricama javnih ustanova, kao predstavnicama tih stranaka u upravnim i nadzornim odborima, kako onda da narod povjeruje da stranka vjeruje kandidatkinjama koje stavljaju na listu – rekla je Miličević Feni.

Ona se boji da na predstojećim lokalnim izborima neće biti nekih velikih pomaka, odnosno strahuje da ćemo nakon izbora dobiti manji broj žena u općinskim vijećima, a pitanje je da li će žene zadržati pet načelničkih pozicija koje sada imaju.

Podijelite članak

Počitajte još

ZENICA | Tvrdio da je zaražen koronavirusom i sve snimao: Kažnjen sa 200 maraka

072info

UNM Zenica: Plus za Kasumovića, minus za Ganića!

072info

Zenica: Ugostiteljski objekti su zatvoreni, radnicima uručeni otkazi… Najmanje dva mjeseca bez primanja!

072info