Screenshot 1 63
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Povratkom stranih turista u Međugorju je oživio turizam uoči četrdesete godišnjice Gospinih ukazanja, koja se obilježava 25. juna u ovom hercegovačkom gradiću, a svoj dolazak već je potvrdilo više od 10.000 stranih gostiju.

Voditelj Turističke zajednice Međugorje Željko Vasilj za naš portal kaže da hodočasnici iz raznih krajeva svijeta pristižu danima u Međugoje na devetnicu uoči 40. jubileja, čime se bilježe i prvi masovni dolasci stranih gostiju nakon pojave koronavirusa.

“Trenutno je u Međugorju više od dvije hiljade stranih gostiju, a rezervacije za obilježavanje godišnjice Gospinih ukazanja potvrdilo je više od 10.000 stranih gostiju iz raznih krajeva svijeta”, kaže Vasilj za Klix.ba.

Ističe da već stižu gosti iz SAD-a, a na putu su i hodočasnici iz Brazila, ali će prema njegovim riječima ove godine najviše gostiju doći iz istočnih zemalja.

“Iz Poljske je već stiglo oko 1.500 gostiju i dolazak najavilo dva puta toliko, a rezervacije su potvrdili i gosti iz Češke, Mađarske i Rumunije, tako da će njih biti pedeset posto od ukupnog broja stranih gostiju. Ostalo su gosti zapadnih zemalja, među kojima su Njemačka, Austrija, Francuska, Španija, ali i Amerika. Doći će i nešto Iraca, a Italijana, koji su naši glavni gosti oduvijek, bit će najmanje zbog njihovih karantina”, objasnio nam je Vasilj.

Val gostiju iz Italije, kako kaže, očekuje se nakon velikog jubileja, s obzirom na to da je Italija za 1. juli najavila ublažavanje mjera.

“Da nisu ovakve okolnosti, ovdje bi sigurno bilo stotine hiljada ljudi na godišnjici, ali u ovakvim okolnostima bit će i ovo veliko. Mi smo optimistični, a prvi ozbiljni dolasci gostiju će nam biti svojevrsni test da vidimo kako će sve funkcionirati. Onda ćemo pratiti šta će se dešavati nakon godišnjice i kako će se stvari odvijati” kazao je Vasilj zadovoljan povratkom stranih turista nakon više od godinu i po.

Pored 10 hiljada stranih gostiju, na 40. jubileju u Međugorju prema njegovim riječima se očekuje dva-tri puta više domaćih gostiju te nekoliko stotina svećenika iz 30-ak zemalja svijeta, koji će 25. juna koncelebrirati na svečanom misnom slavlju u Međugorju.

Katolici smatraju kako je ova jubilarna godišnjica od velikog značaja jer ima mitsko i biblijsko značenje s obzirom na to da je broj 40 u Bibliji važan i zapamćen.

Poznati italijanski svećenik Livio Fanzaga je nagovještavao da je 40. godišnjica ukazanja u Međugorju ključna, da će se tada dogoditi otkrovenje međugorskih tajni, nakon čega svijet više neće biti isti, podsjetivši da je četrdeset godina biblijska simbolika izraelskog naroda u pustinji.