Međunarodne finansijske institucije ulažu u uređenje vodotoka u BiH

Međunarodne finansijske institucije ulažu u uređenje vodotoka u BiH

“Povećanje ulaganja u smanjenje rizika od poplava u Bosni i Hercegovini“ naziv je šestogodišnjeg projekta vrijednog 72 miliona USD čiji je implementator Razvojni fond UN-a. Cilj je izgradnja hidrotehničkih projekata, obaloutvrda, nasipa, proširenje hidrometeorološke mreže, sistema za prognoziranje i upozoravanje na poplave te jačanje kapaciteta institucija za upravljanje vodama.

Agencija za vodno područje rijeke Save podržava ovaj projekt finansiranjem dijela građevinskih radova (dio finansira Agencija, a dio UNDP), održavanjem mjerne opreme koja će joj biti donirana, prisustvom radnim grupama s ciljem jačanja institucionalnog kapaciteta te osiguravanjem podataka prilikom izrade svih ostalih projektnih aktivnosti.

Od ukupne vrijednosti projekta, grant sredstava su 14,4 miliona USD. Grant za radove iznosi šest miliona USD. Radovi bi trebalo da budu implementirani kroz pet podprojekata u Federaciji BiH i tri u Republici Srpskoj. Početak radova zavisi od dinamike provođenja neophodnih procedura u našoj zemlji – saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Prvo bi bio implementiran projekat koji su zajednički kandidirale Agencija za vodno područje rijeke Save i JU Vode Srpske. Riječ je o uređenju korita rijeke Spreče u Gračanici na dionici od mosta za Karanovac do ušća Sokoluše i Prenje vrijednosti 2,5 miliona KM. Na koritu Spreče planirani su radovi i u Lukavcu na dionici od Koksarinog mosta do ušća Jale. Vrijednost ovih radova je tri miliona KM.

Osim toga i Svjetska banka će sa 2,2 miliona KM u Lukavcu finansirati uređenje korita Jale prije ušća u Spreču. Riječ je o završetku projekta finansiranog iz sredstava IPA 2014. I za regulaciju Spreče u Lukavcu od Koksarinog mosta do ušća Jale, dvije dionice, osigurana su sredstva Svjetske banke u iznosu od 2,3 miliona KM.

Uvjet međunarodnih finansijskih institucija za provođenje ovih aktivnosti je da lokalne zajednice riješe imovinsko-pravne odnose i ishoduju građevinske dozvole – navodi se u saopćenju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica