Međunarodni dan planina

Međunarodni dan planina

images

Današnji dan, 11. decembar, generalna skupština UN-a proglasila je kao Međunarodni dan planina, a obilježava se još od 2003.godine.

Pomenuta odluka rezultat je dosta velikog uspjeha Međunarodne godine planina, koja je obilježena 2002., na prijedlog UN-a, budući da je itekako potpomogla povećanju globalne svijesti o važnosti planina, uspostavljanju svih nacionalnih odbora u 78 zemalja te jačanju saveza kroz promociju stvaranja Međunarodnog partnerstva za održivi razvoj u planinskim područjima, poznat kao “Planinska saradnja”.

FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) je dobila zaduženje za koordinaciju Međunarodne godine planina, a određena je i kao vodeća agencija za obilježavanje Međunarodnog dana planina.

Ono što je važno jeste da je skupština UN-a ovaj dan 11. decembar međunarodnim danom planina, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na dosta veliku potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

“Vjerujemo da će pokretanje ove teme pomoći u podizanju svijesti o tome kako nove prilike mogu donijeti korist stanovnicima kako planinskih tako i drugih predjela, a da se pri tome ne naruše postojeći planinski društveni i ekološki sistemi”, stoji se u ovogodišnjoj poruci FAO-a u povodu Međunarodnog dana planina. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS