Portal 072info

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježen i u Zenici

s2

Lokalni Tim Zenica(AsuBiH) danas je obilježio „17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca“ na Trgu Alije Izetbegovića sa početkom u 12:00.

s1“Dijelili smo letke,popunjavali ankete i informisali srednjoškolce o njihovim pravima i obavezama. Također smo održali i kratku predstavu i na taj način ukazali na najčešća dešavanja u našim srednjim školama tj. naveli smo  neka od osnovnih prava i obaveza srednjoškolaca” – kazali su iz Lokalnog Tima Zenice.

Srednjoškolci iz čitave Evrope obilježavaju 17. novembar kao Međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja učeničkog, prije svega srednjoškolskog aktivizma.

Ovaj dan je prvi put obilježen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini obilježava ovaj za sve nas poseban dan od 2009. godine. Uličnim akcijama i performansima nastojimo skrenuti pažnju na sve probleme sa kojima se srednjoškolci svakodnevno susreću u našem obrazovnom sistemu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box